Tupoljev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tupoljev
Típus nyílt részvénytársaság
Alapítva 1922
Névadó Andrej Nyikolajevics Tupoljev
Székhely Moszkva
Alapító Andrej Nyikolajevics Tupoljev
Iparág repülőgépipar
Forma részvénytársaság
Termékek repülőgépek és védelmi berendezések
Árbevétel 25 507 293 000 ₽ (2017)[1]
Alkalmazottak száma
Anyavállalata Egyesített Repülőgépgyártó Vállalat

Tupoljev (Moszkva)
Tupoljev
Tupoljev
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 40″, k. h. 37° 40′ 37″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 40″, k. h. 37° 40′ 37″
A Tupoljev weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tupoljev témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tupoljev Nyrt. (oroszul: ОАО Туполев) Oroszországban működő, repülőgépek és védelmi felszerelések tervezésével és gyártásával foglalkozó vállalat, a 156. sz. repülőgépgyár (később MMZ Opit) és a Tupoljev-tervezőiroda (OKB–156) utóda. Az általa tervezett és gyártott repülőgépek a Tu típusjelzést használják. A többi nagy orosz állami repülőgépgyártóhoz hasonlóan folyamatban van a 2006-ban létrehozott Egyesített Repülőgépgyártó Vállalatba (OAK) történő integrálása.

A vállalat központja Moszkvában, a Jauza folyó partján található. Az egykori MMZ Opitnak helyet adó fő üzemcsarnokot azonban 2007-ben elárverezték a vállalat adósságai miatt. A Zsukovszkij repülőtéren, valamint a nagy sorozatú gyártással foglalkozó vidéki repülőgépgyáraknak helyet adó városokban, Voronyezsben, Uljanovszkban, Kazanyban és Szamarában is rendelkezik kirendeltségekkel. A Tupoljevhez tartozik a vállalat fő gyártó bázisa, az uljanovszki AVIASZTAR repülőgépgyár.

Története[szerkesztés]

A Tupoljev központja Moszkvában

A vállalat története 1922-ig nyúlik vissza, amikor a Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézetben (CAGI) Andrej Tupoljev vezetésével létrehoztak egy csoportot, melynek feladata a fémépítésű repülőgépek tervezése volt. A csoport később tervezőirodává alakult és műhellyel is rendelkezett, amely 1926-tól kísérleti üzem lett. A Tupoljev vezette tervezőiroda első repülőgépe az 1923-ban megépített ANT–1 volt.

1936-ban a tervezőiroda és a kísérleti üzem kivált a CAGI-ból, és ezekből létrehozták a Nehézipari Népbiztosság irányítása alá tartozó 156. sz. repülőgépgyárat. 19381941 között a gyár területén működött az NKVD 29. sz. központi tervezőirodája (CKB–29) is, ahol a sztálini tisztogatások alatt letartóztatott repülési szakemberek dolgoztak (köztük Tupoljev is). 1941-ben, a Szovjetunió elleni német támadás után a 156. sz. repülőgépgyárat Omszkba evakuálták, ahol más üzemekkel összevonva 166. sz. repülőgépgyárként működött. Tupoljev tervezőirodája is az omszki gyárban dolgozott. A tervezőiroda és a 156. sz. repülőgépgyár 1943 közepén tért vissza Moszkvába.

A 156. sz. repülőgépgyár részeként működő tervezőirodát (OKB–156) Andrej Tupoljev vezette 1973-ban bekövetkezett haláláig. Ezt követően fia, Alekszej Tupoljev vette át a tervezőiroda irányítását. Az iroda később felvette alapítója nevét, és Tupoljev-tervezőiroda (OKB Tupoljev) néven működött.

A prototípusok és kísérleti repülőgépek építését végző 156. sz. repülőgépgyárat az 1970-es években átnevezték „Opit” Moszkvai Gépgyár (MMZ Opit) névre, majd 1989-ben az A. N. Tupoljev Repülőgépipari Tudományos-ipari Komplekszum (ANTK Tupoljev) nevet vette fel. A vállalat 1992-ben nyílt részvénytársasággá alakult és a Tupoljev Nyrt. nevet használja.

Repülőgépei[szerkesztés]

Korai, dugattyús motoros repülőgépek[szerkesztés]

Tu–4
SZB–2

Kísérleti repülőgépek[szerkesztés]

Tu–128

Bombázó repülőgépek[szerkesztés]

Tu–160

Vadászrepülőgépek[szerkesztés]

Utasszállító repülőgépek[szerkesztés]

Tu–334
A Malév forgalomból kivont Tu-154 B2-ese

Robotrepülőgépek[szerkesztés]

Tu–143

Tervezett repülőgépek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tupolev
A Wikimédia Commons tartalmaz Tupoljev-repülőgépek témájú médiaállományokat.