Jócsák János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jócsák János
Született 1917. október 2.
Újvidék
Elhunyt 1962. szeptember 20. (44 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága román
Nemzetisége magyar
Foglalkozása tankönyvíró,
irodalomtörténész
SablonWikidataSegítség

Jócsák János (Újvidék, 1917. október 2.Kolozsvár, 1962. szeptember 20.) magyar tankönyvíró, irodalomtörténész.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a kolozsvári Református kollégiumban végezte (1934), felsőfokú tanulmányait a kolozsvári egyetemen kezdte meg 1937-ben, majd a Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanári oklevelet (1947). Kolozsvári középiskolákban tanított.

Az 1950-es években úttörő volt tankönyvírói tevékenysége: magyar olvasókönyveket szerkesztett az V–VII. osztályosok számára (a szerzők nevének feltüntetése nélkül, 1954–55), majd Csehi Gyulával és Fejér Miklóssal együtt Irodalomtörténeti alapfogalmak címen tankönyvet s egy szöveggyűjteményt állított össze (1956) a VIII. osztály használatára, Fejér Miklóssal és Székely Erzsébettel pedig közösen szerkesztették meg a IX. osztályosok magyar irodalomtörténetét és szöveggyűjteményét (1957); ezek szakítva az előző évek dogmatikus merevségével, érvényt szereztek az irodalmi művek esztétikai értékelésének s a sajátos nevelői szempontoknak. Elismeréssel írta az Igaz Szó: "...ilyen igényes, széles ismeretkörre kiterjedő magyar irodalomtörténeti tankönyv még nem jelent meg hazánkban."

Jócsák János és a többi kiváló tankönyvíró munkája nem ért célba, jött az 1958-as koncepciós tankönyvper, melyben számos magyar tanárt vád alá helyeztek, vallatták, megkínozták őket, Jócsák sem térhetett vissza tanítani.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]