Ugrás a tartalomhoz

It Ends With Us – Velünk véget ér (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
It Ends With Us – Velünk véget ér
(It Ends With Us)
2024-es amerikai film

RendezőJustin Baldoni
Producer
AlapműIt Ends with Us
Műfaj
ForgatókönyvíróChristy Hall
Főszerepben
Zene
OperatőrBarry Peterson
Vágó
  • Oona Flaherty
  • Robb Sullivan
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő130 perc[4]
Költségvetés25 millió dollár[5]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel179,8 millió dollár[6]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az It Ends With Us – Velünk véget ér (eredeti cím: It Ends with Us) 2024-es amerikai romantikus filmdráma, amelyet Justin Baldoni rendezett. A forgatókönyvet Christy Hall írta, Colleen Hoover azonos című regénye alapján. A főbb szerepekben Blake Lively, Baldoni, Brandon Sklenar, Jenny Slate és Hasan Minhaj látható.

Amerikában 2024. augusztus 9-én mutatták be a mozikban. Magyarországon augusztus 15-én jelent meg az InterCom Zrt. forgalmazásában. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, és világszerte 179 millió dolláros bevételt hozott.

Cselekmény

[szerkesztés]

Lily Bloom ellátogat szülővárosába, a Plethorába, hogy gyászbeszédet mondjon apja temetésén. A pódiumon azt mondja, hogy öt kedvenc dolgot fog felsorolni, amit szeretett volna vele átélni, majd néhány másodpercig csendben áll, mielőtt elsétál.

Otthon, Bostonban saját virágüzletet készül nyitni. Egy lakótelep tetején ülve találkozik Ryle Kincaid idegsebésszel, aki a legfelső emeleten lakik. Kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, de találkozásuk rövidre sikeredik, amikor a férfinak el kell mennie egy sürgős műtétre. Lily miközben felújítja az épületet, amely az üzlete lesz, találkozik Allysa-val, és elfogadja az ajánlatát, hogy dolgozzon Lilynek. Később megtudja, hogy Allysa Ryle húga. Allysa születésnapi partiján Ryle elmondja Lilynek, hogy képtelen nem gondolni rá. Megcsókolják egymást, de Lily megállítja a férfit, mondván, hogy őt csak alkalmi viszonyok érdeklik, de a férfi komoly kapcsolatot akar. Az éjszakát a férfi lakásán tölti, anélkül, hogy szexelnének. Másnap reggel beleegyezik, hogy randevúzzon vele. Elviszi a férfit az anyjával, Jennyvel egy új étterembe, a Rootba. Megtudja, hogy a tulajdonos és a főszakács a középiskolai szerelme, Atlas Corrigan.

Egy reggel Ryle megégeti a kezét, miközben reggelit készít. Amikor Lily segíteni próbál, a férfi felpofozza. A férfi bocsánatot kér, és azt állítja, hogy baleset volt. Lily elviszi Ryle-t, Allysa-t és Allysa férjét, Marshallt Roothoz. Észrevéve Lily zúzódott szemét és Ryle bekötözött kezét, Atlas szembesíti a fürdőszobában, és könyörögve kéri, hogy hagyja el őt. Amikor Ryle együtt találja őket, a legrosszabbat feltételezi; fizikai összetűzés tör ki, amelynek csúcspontja az lesz, hogy Atlas kidobja Ryle-t.

Atlas felkeresi Lily boltját, hogy bocsánatot kérjen, és megadja neki a telefonszámát, ha valaha is szüksége lenne rá. Lily elárulja Ryle-nak, hogy az apja fizikailag bántalmazta az anyját. Allysa kislányt szül. Lily elfogadja Ryle házassági ajánlatát. Amikor Ryle megtalálja Atlas számát, lelöki a lányt a lépcsőn, azt állítva, hogy elesett, és ő megpróbálta elkapni.

A Root szerepel egy helyi magazinban, többek között egy interjúban, amelyben Atlas azt mondja, hogy az éttermet Lily tiszteletére nevezte el. Ryle féltékenységi dühében megpróbálja megerőszakolni a nőt. A lány elmenekül, és felkeresi Atlast az éttermében. A férfi kórházba viszi, ahol kiderül, hogy terhes. Néhány napig Atlasznál marad, aki azt mondja, hogy még mindig szereti őt. Amikor Lily megnyílik Allysa előtt arról, hogy Ryle hogyan bánt vele, Allysa elmondja, hogy gyerekkorában Ryle véletlenül lelőtte a bátyjukat, Emersont. A feldolgozatlan trauma dührohamokban nyilvánul meg. Lily elköltözik, bár Ryle könyörög neki, hogy térjen vissza, és megígéri, hogy segítséget kér, és nem folytatja a bántalmazást. Lily egy kislányt szül, akit Emersonnak neveznek el. Lily közli Ryle-lal, hogy el akar válni; a férfi beleegyezik, miután a nő megkérdezi tőle, hogyan reagálna, ha a lányukat bántalmazná a párja. Évekkel később Lily és Allysa elviszik Emersont Lily apja sírjához, ahol Lily üres listát hagy a gyászbeszédhez. Lily összefut Atlasszal egy termelői piacon, és üdvözlik egymást.

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang[7]
Lily Bloom Blake Lively Gyöngy Zsuzsa
Isabela Ferrer (fiatalon) Magyar Viktória
Ryle Kincaid Justin Baldoni Fehér Tibor
Atlas Corrigan Brandon Sklenar Pál Tamás
Alex Neustaedter (fiatalon) Kretz Boldizsár
Allysa Jenny Slate Szilágyi Csenge
Marshall Hasan Minhaj Konfár Erik
Jenny Bloom Amy Morton[8] Kovács Nóra
Andrew Bloom Kevin McKidd[9] Orbán Gábor

Magyar változat

[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése

[szerkesztés]

2019 júliusában Justin Baldoni jogot szerzett a regény filmadaptációjára, amelyet az ő Wayfarer Studios nevű cége fog elkészíteni.[10] 2023 januárjában Blake Lively kapta meg Lily Bloom szerepét. Baldoni, aki Ryle Kincaidet alakítja, a rendezői posztra is leszerződött, a forgatókönyvet pedig Christy Hall adaptálta.[11] 2023 áprilisában Brandon Sklenar kapta meg Atlas szerepét.[12] 2023. május 5-én kezdődött a forgatás a Hobokenben.[13] Még ugyanebben a hónapban bejelentették, hogy Hasan Minhaj is csatlakozott a stábhoz.[14] A következő hónapban a WGA sztrájk miatt ideiglenesen szüneteltetni kellett a gyártást.[15] 2024. január 5-én folytatódott a forgatás Jersey City Newport negyedében.[16] Ugyanebben a hónapban Isabela Ferrer és Alex Neustaedter csatlakozott a stábhoz Lily és Atlas fiatalabbik változataként.[17]

Bemutató

[szerkesztés]

A film eredetileg 2024. február 9-én és 2024. június 21-én került volna az Amerikai Egyesült Államokban a mozikba,[18] de a megjelenési dátumot 2024. augusztus 9-re halasztották.[19]

Előtte augusztus 7-én jelent meg Belgiumban,[20] Finnországban,[21] a Fülöp-szigeteken[22] és Svédországban.[23]

Lehetséges folytatás

[szerkesztés]

2024 augusztusában, a film bemutatását követően Justin Baldoni rendező megerősítette, hogy elkészülhet a film folytatása, az It Starts With Us – Velünk kezdődik című regény alapján.[24][25]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Shafer, Ellise: Blake Lively and Justin Baldoni Starring in Sony Adaptation of Colleen Hoover's 'It Ends With Us' (amerikai angol nyelven). Variety , 2023. január 26. [2024. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. július 18.)
  2. Piña, Christy: Blake Lively and Justin Baldoni Set to Star in Sony's 'It Ends With Us' Adaptation (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2023. január 27. [2024. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. július 18.)
  3. Kroll, Justin: Blake Lively & Justin Baldoni To Star In 'It Ends With Us'; Baldoni Also Directing Sony And Wayfarer Studios' Adaptation Of Colleen Hoover Novel (amerikai angol nyelven). Deadline , 2023. január 26. [2023. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. július 18.)
  4. It Ends with Us (15). British Board of Film Classification , 2024. július 30. [2024. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. július 31.)
  5. D'Alessandro, Anthony: Ryan Reynolds Vs. Blake Lively At The Box Office: Deadpool & Wolverine To Slay Again With $50M, It Ends With Us To Begin With $23M-$30M+ – Preview. Deadline Hollywood , 2024. augusztus 6. [2024. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 6.)
  6. It Ends With Us – Financial Information. The Numbers . [2024. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 19.)
  7. It Ends With Us – Velünk véget ér az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  8. Phillips, Michael: Column: Chicago mainstay Amy Morton on the actors' strike: 'We're mad. And we're fed up.'. Chicago Tribune , 2023. július 18. [2024. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 26.)
  9. Nicholson, Amy. „'It Ends With Us' is glittery and traumatic. And, oh, those abs.”, The Washington Post , 2024. augusztus 7.. [2024. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.) (amerikai angol nyelvű) 
  10. McNary, Dave: Justin Baldoni Developing 'It Ends With Us' Romance Movie. Variety , 2019. július 15. [2023. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  11. Kroll, Justin. „Blake Lively & Justin Baldoni To Star In 'It Ends With Us'; Baldoni Also Directing Sony And Wayfarer Studios' Adaptation Of Colleen Hoover Novel”, Deadline, 2023. január 26.. [2023. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.) 
  12. Kroll, Justin. „'1923' Breakout Brandon Sklenar To Play Atlas Corrigan In Sony And Wayfarer's Adaptation Of 'It Ends With Us' Starring Blake Lively”, Deadline, 2023. április 20.. [2023. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.) 
  13. Everything We Know About the Film Adaptation of Colleen Hoover's "It Ends With Us" (2023. május 16.). Hozzáférés ideje: 2024. augusztus 20. 
  14. Kroll, Justin: 'It Ends With Us' Adaptation At Sony And Wayfarer Studios Adds Hasan Minhaj To Cast (amerikai angol nyelven). Deadline , 2023. május 24. [2024. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.)
  15. Blake Lively Pic It Ends With Us Paused By WGA Pickets; Reports Of Mission: Impossible 8 Stoppage Untrue. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2023. június 13. [2023. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.)
  16. Farina, Danielle: Casting Call for l It Ends With Us; Filming Next Week in Jersey City. The Hoboken Girl , 2024. január 5. [2024. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.)
  17. Isabela Ferrer And Alex Neustaedter To Play Young Lily And Young Atlas In Sony And Wayfarer's Adaptation Of 'It Ends With Us'. Deadline Hollywood , 2024. január 16. [2024. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 20.)
  18. D'Alessandro, Anthony: Blake Lively, Justin Baldoni Movie Colleen Hoover's 'It Ends With Us' Heads To Summer. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2024. január 10. [2024. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 10.)
  19. D'Alessandro, Anthony: Blake Lively & Justin Baldoni Romance 'It Ends With Us' Will Now Begin In Early August. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2024. április 15. [2024. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 15.)
  20. Jamais Plus, un secouant drame romantique avec Blake Lively (francia nyelven). RTBF . [2024. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)
  21. Blake Lively tähdittää lapsuuden traumoista kertovaa romanttista draamaa – katso traileri (finn nyelven). Episodi.fi , 2024. július 22. [2024. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)
  22. 'It Ends With Us' In Cinemas August 7 (angol nyelven). Daily Guardian , 2024. május 31. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)
  23. Kärleksfilm efter bästsäljare är trogen bokens starka känslor (svéd nyelven). www.aftonbladet.se , 2024. augusztus 7. [2024. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 7.)
  24. Smith, Rachel: 'It Ends With Us': What Justin Baldoni Hopes to Achieve With Blake Lively. Entertainment Tonight, 2024. augusztus 9. [2024. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 12.)
  25. Tinoco, Armando: Justin Baldoni On Directing 'It Ends With Us' Sequel: "There Are Better People For That One, I Think Blake Lively's Ready To Direct". Deadline, 2024. augusztus 9. [2024. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 12.)

További információk

[szerkesztés]