Iberomesornis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iberomesornis romerali szócikkből átirányítva)
Iberomesornis
Evolúciós időszak: 125–115 Ma
kora kréta
Az Iberomesornis rekonstrukciója
Az Iberomesornis rekonstrukciója
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Iberomesornithidae
Család: Iberomesornithidae
Nem: Iberomesornis
Sanz & Bonaparte, 1992
fajok
  • Iberomesornis romerali
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Iberomesornis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Iberomesornis témájú kategóriát.

Az Iberomesornis egy monotipikus madárnem volt, mely a kora krétában, mintegy 125 - 115 millió évvel ezelőtt élt - a leletek tanúsága szerint - a mai Spanyolország területén (melynek helyén ekkor egy szigetcsoport helyezkedett el). Egy faj tartozott az említett nemhez, az Iberomesornis romerali.

Leírása[szerkesztés]

Az Iberomesornist először José Luis Sanz és José Bonaparte paleontológusok írták le, egy Közép-Spanyolországból előkerült lelet alapján, mely Los Hoyas mellett, egy egykori tó üledékéből került elő.

Az Iberomesornis egy kisméretű madár volt, mely kb. 20 cm-es szárnyfesztávolságával és néhány grammos tömegével nagyjából egy házi veréb méretét érte el (súlya 15 - 20 dekagramm körül mozoghatott). Az Iberomesornis - a többi korabeli madárfajhoz hasonlóan - a dinoszaurusz-jellemzők közül megőrizte a csőrében levő fogakat, valamint szárnyai végén is egy-egy, csökevényes karom helyezkedett el, mely valószínűleg a faágakon való kapaszkodásban segítette.

Az Iberomesornis táplálkozását tekintve valószínűleg mindenevő volt: méretéből kifolyólag rovarokra vadászhatott, de étrendjének részét képezhették a környező erdőségek fáinak gyümölcsei is. Az egykori tófenék maradványát képező üledékes rétegekből előkerült Iberomesornis maradványok arra engednek következtetni, hogy a vízben élő rákok is részét képezhették táplálkozásának.

Érdekesség[szerkesztés]

Az Iberomesornis a BBC által megrendezett Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with the dinosaurs) című műsorban is szerepel, ahol viselkedésének és életmódjának egy elméleti rekonstrukciója látható.

Források[szerkesztés]

  • Haines, Tim: Dinoszauruszok, a Föld urai. BBC Worldwide Ltd. London, 1999.
  • Haines, Tim & Chambers, Paul: The Complete Guide to Prehistoric Life. Firefly Books Ltd. 2006.