II. Jóannész trapezunti császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II. János trapezunti császár szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
II. Jóannész
Ioannis II of Trepizont.JPG

Trapezunti császár
Uralkodási ideje
1280 1297. augusztus 16.
Elődje I. György
Utódja II. Alexiosz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Komnénosz-ház
Született 1262
Trabzon
Elhunyt 1297. augusztus 16. (35 évesen)
Limnia
Édesapja I. Manuél
Édesanyja Eiréne Szürikaina
Házastársa Palaiologosz Eudokia
Gyermekei
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Jóannész témájú médiaállományokat.

II. Jóannész (görögül: Ιωάννης Β' Μέγας), (12621297. augusztus 16.) Nagy Komnénosz, trapezunti császár 1280-tól haláláig.

Élete[szerkesztés]

I. Mánuel és Eiréne Szürikaina császárné fia, II. Andronikosz és I. György öccse.

Miután bátyja fogságba esett, János elfoglalta a trónt. Kezdettől fogva bizánci küldöttségek jártak nála, míg végül 1282-ben VIII. Mikhaé diplomáciája rávette, hogy feleségül vegye a bizánci császár harmadik leányát, Eudokiát. A trapezunti uralkodó beleegyezett, hogy magas udvari tisztséget kap cserébe a Bizánci Birodalomban, cserébe többé nem formált igényt a minden római urát megillető címekre és szimbólumokra. A frigy létrejött, és hamarosan megszületett a trónörökös, a későbbi II. Alexiosz. Más természetű hozadéka is volt a házasságnak a Konstantinápollyal való kiegyezés mellett: ugyan Hülegü kán 1265-ben bekövetkezett halálával Trapezunt megszűnt a mongolok hűbérese lenni, feltehetően hasznos volt a rokoni kapcsolat, ami Abakha mongol vezér felesége, a bizánci császár törvénytelen lányán keresztül jött létre.

Ugyan rendezte a kapcsolatokat nyugaton, II. Jánost keletről még veszély fenyegette. Távollétében még 1282 folyamán VI. Dávid (Narin) grúz király megostromolta fővárosát. Fogságból szabadult bátyja, György is megpróbálkozott a trón megszerzésével, azonban ismét fogságba került. A családi vita hevében 1285-ben még féltestvérük, I. Mánuel Ruszudani grúz feleségétől származó Theodóra is magához ragadta a hatalmat egy kis időre.

A belső bajokon úrrá lenni nem tudó, gyengekezű János 1291-ben, az utolsó szentföldi keresztes város, Akkon eleste után levelet kapott IV. Miklós pápától, aki a római katolikus egyház kebelébe akarta édesgetni, hogy segíthesse az esetleges új keresztes akciókat, illetve megkezdje mongolok térítését. A pápa nem járt sikerrel, János megmaradt az ortodox hiten.

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Geórgiosz
Trapezunt császára
12801297
Arms of the emperors of Trebizond (A).jpg
Következő uralkodó:
II. Alexiosz