I. e. 68

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es évek

Évek: i. e. 73i. e. 72i. e. 71i. e. 70i. e. 69i. e. 68i. e. 67i. e. 66i. e. 65i. e. 64i. e. 63

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Caecilius Metellust és Quintus Marcius Rexet választják consulnak. Metellus hamarosan meghal és a helyére választott Servilius Vatia is meghal még a beiktatása előtt, így Marcius Rex egyedül tölti be hivatalát.
  • Míg Quintus Caecilius Metellus sorra foglalja el a kilikiai kalózok egyik bázisaként szolgáló Kréta városait, a kalózok kifosztják és felgyújtják Róma kikötőjét, Ostiát és elsüllyesztik a consuli flottát.
  • Az év végén Marcius Rexet három légióval Kilikiába küldik, de a tényleges hadműveletek előtt a következő év elején Pompeiust bízzák meg a kalózkodás felszámolásával.
  • Lucullus folytatja örményországi hadjáratát és a királyság régi fővárosának, Artaxatának megostromlásával újabb csatára provokálja és ismét legyőzi II. Tigranészt. Az örmények gerillataktikát használnak ellene, állandóan zaklatják a korán jött téli hidegtől kimerült és megtizedelt rómaiakat. A sereg végül lázongani kezd és Lucullus visszavonul Mezopotámiába, ahol ostrom alá veszi Niszibiszt.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 68 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.