Ugrás a tartalomhoz

I. e. 66

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es évek

Évek: i. e. 71i. e. 70i. e. 69i. e. 68i. e. 67i. e. 66i. e. 65i. e. 64i. e. 63i. e. 62i. e. 61

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Manius Aemilius Lepidust és Lucius Volcacius Tullust választják consulnak.
  • A harmadik mithridatészi háború vezetésével Pompeiust bízzák meg, aki leváltja Lucullust.
  • Pompeius benyomul Pontoszba. A létszámhátrányban lévő VI. Mithridatész kerüli az összecsapást, a felperzselt föld taktikáját alkalmazza a rómaiak ellen, de végül a lükoszi csatában döntő vereséget szenved. Ismét II. Tigranész örmény királyhoz, vejéhez menekül, aki azonban ezúttal nem fogadja be és vérdíjat tűz ki a fejére. Mithridatész északra vonul, hogy Kolkhiszon keresztül elérje birodalma krími részét.
  • Pompeius egyelőre feladja a pontoszi király üldözését és Örményország felé fordul. Megújítja a szövetséget a pártusokkal, akiknek a királya, III. Phraatész ismét felveszi a királyok királya címet, amelyet még II. Tigranész orzott el tőle.
  • Tigranész fia, Ifjabb Tigranész fellázad apja ellen és a pártusokhoz menekül, ahol III. Phraatész feleségül adja hozzá a lányát, majd benyomul Örményországba és ostrom alá veszi a fővárost, Artaxatát.
  • Tigranész megadja magát Pompeiusnak, átadja Rómának Szíriát, Kappadókiát és Szóphénét, 6000 talentum hadisarcot fizet és országa Róma kliensállamává válik; egyfajta ütközőzónaként a Római és a Pártus Birodalom között.
  • Cicerót praetorrá választják.

Júdea[szerkesztés]

  • II. Arisztobulosz fellázad bátyja, II. Hürkanosz király és jeruzsálemi főpap ellen. Zsoldosseregével győzelmet arat Jerikó mellett, Hürkanosz pedig a jeruzsálemi fellegvárban keres menedéket. Miután Arisztobulosz elfoglalja a Templomot, Hürkanosz megadja magát és lemond királyi és főpapi címéről.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 66 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.