Ugrás a tartalomhoz

I. e. 67

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es évek

Évek: i. e. 72i. e. 71i. e. 70i. e. 69i. e. 68i. e. 67i. e. 66i. e. 65i. e. 64i. e. 63i. e. 62

Események

[szerkesztés]
  • Manius Acilius Glabriót és Caius Calpurnius Pisót választják consulnak.
  • Elfogadják Lucius Roscius Otho néptribunus törvényjavaslatát, amely a közösségi látványosságokon a szenátorok mellett a lovagi rend tagjainak is ülőhelyet biztosít az első tizennégy sorban. A Lex Acilia et Calpurnia ambitu törvény a szenátori rendből és a további állami tisztségekből való végleges kizárással bünteti a választási csalást és a vesztegetést.
  • Külön törvény, a Lex Gabina de piratis persequendis ruházza fel Cnaeus Pompeiust a kalózok elleni harchoz szükséges jogosultságokkal. Ötszáz hajó, százhúszezer gyalogos és ötezer lovas áll rendelkezésére és a felmerülő költségeket az államkincstár állja.
  • Pompeius 40 nap alatt megtisztítja a Földközi-tenger nyugati felét a kalózoktól, majd újabb 40 nap alatt a keletit is. A kalózok kilikiai erődjei nagyrészt ellenállás nélkül megadják magukat. A kalózok kegyelmet kapnak, de mintegy 20 ezret másutt (főleg Görögországban és Kis-Ázsiában) telepítenek le.
  • A krétai kalózok Pompeiustól kérnek békét, pedig a sziget városait Quintus Caecilius Metellus ostromolja és végül ő is fejezi be a megszállását.
  • A harmadik mithridatészi háborúban míg Lucullus Örményországban harcol, VI. Mithridatész váratlanul betör Pontoszba és a zelai csatában legyőzi Gaius Valerius Triarius legatus két légióját. Lucullusnak majdnem zendüléssel kell szembenéznie, mert sógora, Publius Clodius Pulcher, feltehetően Pompeius felbujtására ellene hangolja a katonáit; végül visszavonul Kis-Ázsiába és hagyja, hogy Mithridatász és II. Tigranész örmény király visszafoglalja a rómaiak által megszállt országaikat.

Júdea

[szerkesztés]

Születések

[szerkesztés]

Halálozások

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 67 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.