Ugrás a tartalomhoz

I. e. 184

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as évek

Évek: i. e. 189i. e. 188i. e. 187i. e. 186i. e. 185i. e. 184i. e. 183i. e. 182i. e. 181i. e. 180i. e. 179

Események

[szerkesztés]
  • Publius Claudius Pulchert (az előző évi consul fivérét) és Lucius Porcius Licinust választják consulnak. Mindkettőjüket a lázadó ligurok ellen küldik.
  • Marcus Porcius Catót és Lucius Valerius Flaccust választják censornak. A censorok rendkívüli szigorúsággal felülvizsgálják a szenátorok és lovagok listáját és az állami bevételeket, amellyel sok ellenséget szereznek. Cato kampányt indít a régi római, puritán erkölcsök megőrzésére és megújítására és a görög kulturális hatások mérséklésére, amelyet ő a római társadalom megmételyezőjének tart.
  • Mivel sorra érkeznek a görög követségek, amelyek V. Philipposz makedón király túlkapásai és Róma elleni fegyverkezése miatt panaszkodnak, Appius Claudius Pulcher vezetésével követséget küldenek Hellászba.
  • Megalapítják Pisaurum városát az Adria mentén élő picenusok területén.
  • Elkészül a legkorábbi bazilika, a Basilica Porcia, amely befejezőjéről, M. Porcius Catóról kapja a nevét.
  • Meghal Csien-sao császár. Utódja féltestvére, Hou-sao, de a tényleges hatalom továbbra is az özvegy császárné kezében marad.

Halálozások

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 184 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.