I. e. 180

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 230-as éveki. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as évek

Évek: i. e. 185i. e. 184i. e. 183i. e. 182i. e. 181i. e. 180i. e. 179i. e. 178i. e. 177i. e. 176i. e. 175

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Aulus Postumius Albinus Luscust és Caius Calpurnius Pisót választják consulnak. Utóbbi hivatalában meghal (állítólag felesége mérgezte meg), helyét Quintus Fulvius Flaccus veszi át.
  • Az előző évi consulok, P. Cornelius és M. Baebius, akik hivatali idejük alatt semmi érdemlegeset nem végeztek, seregeik átadása előtt meglepetésszerűen megtámadják az apuani ligurokat, akik erre megadják magukat. A ligurokat – mintegy negyvenezer embert – áttelepítik Samniumba, ahol a sík vidéken kevésbé képesek védekezni, ha újból fellázadnának.
  • Hispaniában Fulvius Flaccus proconsul seregét a lázadó keltiberek meglepik egy szurdokban, de elkeseredett küzdelem után a rómaiak visszaverik őket.
  • Lucában római coloniát alapítanak.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

  • Meghal Lü Csi özvegy császárné, aki a tényleges hatalmat birtokolta. Állítólag azt tervezte, hogy rokonai segítségével megdönti a Han-dinasztiát, ezért családtagjait, Lü Lut és Lü Csant helyezte a hadsereg élére. Halála után az udvarban összeesküvést szőnek a Lü-klán ellen. Lü Lut hamisított paranccsal ráveszik, hogy adja át a fővezérséget, Lü Csant pedig a császári palotában csapdába csalják és testőrségével együtt legyilkolják. Ezután a Lü klánt teljesen kiirtják.
  • Lemondatják az addigi bábcsászárt, Han Hou-saót (valamivel később megölik) és tehetséges nagybátyja, Han Ven-ti veszi át a hatalmat.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 180 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.