Ugrás a tartalomhoz

I. e. 177

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as évek

Évek: i. e. 182i. e. 181i. e. 180i. e. 179i. e. 178i. e. 177i. e. 176i. e. 175i. e. 174i. e. 173i. e. 172

Események

[szerkesztés]
  • Caius Claudius Pulchert és Tiberius Sempronius Gracchust választják consulnak. Gracchus Szardíniát (az ottani felkelés miatt), Pulcher Histriát kapja működési területül.
  • Az előző évi consulok, M. Iunius és A. Manlius seregeik átadása előtt támadást intéznek a histriai illírek ellen és csatában legyőzik őket. Pulcher ennek hallatán a szokásos ceremóniákat mellőzve Histriába siet, nehogy learassák előle a dicsőséget és leszidja az előző évi consulokat, akik azonban - sértett katonáikkal együtt - nem ismerik el őt hadvezérnek, mert nem a kellő külsőségekkel érkezett provinciájába. Pulcher letartóztatással fenyegeti őket, de a quaestor sem engedelmeskedik neki; kénytelen visszatérni Rómába és előírásszerűen érkezni a számára kijelölt hadsereghez. Időközben M. Iunius és A. Manlius ostrom alá veszi a histriaiak fővárosát, Nesattiumot. Az ostromot már Pulcher fejezi be, az ostromlottak jelentős része, köztük az illír vezér öngyilkos lesz. A consul még két várost elfoglal és a histriaiak megadják magukat.
  • Pulcher consul ezután Liguriába vonul át az ottani lázadás leverésére és legyőzi a ligurokat. Mialatt a diadalmenetet tartja, a ligurok ismét fegyvert fognak és elfoglalják Mutinát.
  • Gracchus consul leveri a ilienses sardusok felkelését Szardínián.
  • Megalapítják a ligurok földjén Luna coloniát.

Források

[szerkesztés]