Appius Claudius Pulcher (Kr. e. 185)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Appius Claudius Pulcher
Születetti. e. 222[1]
ókori Róma
Elhunyti. e. 3. század
nem ismert
Állampolgárságarómai
GyermekeiAppius Claudius Pulcher
Szüleinem ismert
Appius Claudius Pulcher
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
  • praetor
  • római szenátor (nem ismertnem ismert)
  • consul (i. e. 185 – i. e. 185)
A Wikimédia Commons tartalmaz Appius Claudius Pulcher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Appius Claudius Pulcher (Kr. e. 212 előtt – Kr. e. 176 után) római politikus, a patricius Claudiusok nemzetségének tagja, a Kr. e. 212-ben consuli rangot viselve harcban elesett Appius Claudius Pulcher fia volt.

Kr. e. 197-től kezdve három éven át katonai tribunusi rangban szolgált Titus Quinctius Flaminius alatt a második római–makedón háborúban, V. Philipposz ellenében. Kr. e. 191-ben ismét görög földön szolgált, a III. Antiokhosz Megasz elleni harcokban előbb Marcus Baebius, majd az aitól liga ellenében Manius Acilius Glabrio alárendeltjeként vett részt. Kr. e. 187-ben Tarentum élére nevezték ki praetori rangban, Kr. e. 185-ben pedig consul volt. Ilyen minőségben sikereket ért el az ingaunus ligurok ellen, és erőszakos beavatkozással elérte, hogy a népgyűlésen Publius nevű fivérét válasszák meg a következő év egyik consulának. Kr. e. 184-ben követséget vezetett Makedóniába és Hellaszba, hogy kifigyelje az ellenséges V. Philipposz terveit, illetve visszavegye tőle az általa meghódított városokat. Kr. e. 176-ban ismét görögországi követséget vezetett, ezúttal az aitól liga belső ellentéteinek elsimítása és a Philipposzt követő Perszeusz makedón király mozgásterének korlátozása volt a feladata.

Publius mellett egy másik, Caius nevű fivére is consuli rangra jutott Kr. e. 177-ben. Appius nevű fia Kr. e. 143-ban nyerte el a köztársaság legmagasabb rangját.


Elődei:
Spurius Postumius Albinus
és
Quintus Martius Philippus
Consul
i. e. 185
collega:
Marcus Sempronius Tuditanus
SPQR
Utódai:
Publius Claudius Pulcher
és
Lucius Portius Licinus

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)

Források[szerkesztés]