Publius Claudius Pulcher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Publius Claudius Pulcher
Születetti. e. 283[1]
ókori Róma
Elhunyti. e. 246 (36-37 évesen)[1]
nem ismert
Állampolgárságarómai
Gyermekei
Szüleinem ismert
Appius Claudius Caecus
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
  • római szenátor (nem ismertnem ismert)
  • curule aedile (i. e. 255 – i. e. 253)
  • consul (i. e. 249 – i. e. 249)
SablonWikidataSegítség

Publius Claudius Pulcher (? – Kr. e. 246 előtt) római politikus, a patrícius Claudiusok nemzetségének tagja, Appius Claudius Caecus fia volt.

Az első pun háború során, Kr. e. 249-ben consullá választották, ő pedig flottát küldött Lilybaeumba, hogy megerősítse az ott állomásozó római csapatokat. Az augurok intése ellenére a pun flottára is rátámadt, ám a drepanumi csata során teljes vereséget szenvedett, haderejének java része elpusztult. Ekkor visszahívták, hogy dictatort nevezzen ki, ő azonban egy libertinus fiát, bizonyos Marcus Claudius Gliciát jelölte, amit természetesen nem fogadott el a senatus. A háború során hazaárulással vádolták meg; Cicero és Polübiosz szerint megbüntették, Valerius Maximus viszont úgy tudja, hogy egy vihar megakadályozta a gyűlést, így csak egy másodszori vádemelés során bírságolhatták meg. Kr. e. 246-ban már nem élt, valószínűleg öngyilkosságot követett el.

Három testvéréről tudunk, Appius Crassus Rufus Kr. e. 268-ban, Caius Cento pedig Kr. e. 240-ben viselt consuli méltóságot. Utóbbi Kr. e. 217-ben interrex, Kr. e. 213-ban dictator is volt. Tiberius Neróról nevén kívül nem tudunk semmit. Publius fia, Appius Claudius Pulcher Kr. e. 212-ben volt consul.

Források[szerkesztés]


Elődei:
Caius Atilius Regulus
és
Lucius Manlius Vulso Longus
Consul
Kr. e. 249
collega:
Lucius Iunius Pullus
SPQR
Utódai:
Caius Aurelius Cotta
és
Publius Servilius Geminus
  1. a b Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)