Publius Claudius Pulcher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Publius Claudius Pulcher
Elhunyt i. e. 3. század
Állampolgársága római
Gyermekei Appius Claudius Pulcher
SzüleiCayo Claudio Cento
Foglalkozása
Tisztség

Publius Claudius Pulcher (? – Kr. e. 246 előtt) római politikus, a patrícius Claudiusok nemzetségének tagja, Appius Claudius Caecus fia volt.

Az első pun háború során, Kr. e. 249-ben consullá választották, ő pedig flottát küldött Lilybaeumba, hogy megerősítse az ott állomásozó római csapatokat. Az augurok intése ellenére a pun flottára is rátámadt, ám a drepanumi csata során teljes vereséget szenvedett, haderejének java része elpusztult. Ekkor visszahívták, hogy dictatort nevezzen ki, ő azonban egy libertinus fiát, bizonyos Marcus Claudius Gliciát jelölte, amit természetesen nem fogadott el a senatus. A háború során hazaárulással vádolták meg; Cicero és Polübiosz szerint megbüntették, Valerius Maximus viszont úgy tudja, hogy egy vihar megakadályozta a gyűlést, így csak egy másodszori vádemelés során bírságolhatták meg. Kr. e. 246-ban már nem élt, valószínűleg öngyilkosságot követett el.

Három testvéréről tudunk, Appius Crassus Rufus Kr. e. 268-ban, Caius Cento pedig Kr. e. 240-ben viselt consuli méltóságot. Utóbbi Kr. e. 217-ben interrex, Kr. e. 213-ban dictator is volt. Tiberius Neróról nevén kívül nem tudunk semmit. Publius fia, Appius Claudius Pulcher Kr. e. 212-ben volt consul.

Forrás[szerkesztés]


Elődei:
Caius Atilius Regulus
és
Lucius Manlius Vulso Longus
Consul
Kr. e. 249
Kollégája:
Lucius Iunius Pullus
SPQR
Utódai:
Caius Aurelius Cotta
és
Publius Servilius Geminus