I. e. 167

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es évek

Évek: i. e. 172i. e. 171i. e. 170i. e. 169i. e. 168i. e. 167i. e. 166i. e. 165i. e. 164i. e. 163i. e. 162

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • IV. Antiokhosz szeleukida király Egyiptomból visszatér a forrongó Júdeába. Folytatja hellenizáló törekvéseit, utasítja a zsidókat hogy áldozzanak a görög isteneknek. A jeruzsálemi Templomot Zeusznak szenteli és udvarán nagy oltárt állíttat fel.
  • Mattatiás, egy modini zsidó pap ellenáll a király rendeleteinek és amikor a városában áldozni készülnek a görög isteneknek, megöli a hellenizált zsidó papot és a szír felügyelőt. Ezután öt fiával együtt a hegyekbe menekül. Elkezdődik a makkabeus felkelés.

Róma[szerkesztés]

  • Quintus Aelius Paetust és Marcus Iunius Pennust választják consulnak. M. Iunius Liguriát, Q. Aelius Gallia Cisalpinát kapja tartományul, de a lázongó ligurok földjeinek feldúlásán kívül mást nem tesznek.
  • A makedón háborúban a Makedónia és Epirus kirablásából szerzett zsákmány lehetővé teszi, hogy eltöröljék a római polgárok közvetlen adóztatását (a tributumot).
  • A makedón és akháj nemességből túszokat szednek és családjaikkal Rómába viszik őket. Köztük van Polübiosz, a leendő történetíró is.

Parthia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 167 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.