Ugrás a tartalomhoz

I. e. 170

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as évek

Évek: i. e. 175i. e. 174i. e. 173i. e. 172i. e. 171i. e. 170i. e. 169i. e. 168i. e. 167i. e. 166i. e. 165

Események[szerkesztés]

Róma és Görögország[szerkesztés]

  • Aulus Hostilius Mancinust és Aulus Atilius Serranust választják consulnak. A sorsoláson Au. Hostilius kapta Makedóniát, vagyis a harmadik makedón háború folytatását.
  • Au. Hostilius átkel a Balkánra, de a korábbi bizonytalan római szövetséges Épeirosz Perszeusz makedón király pártjára áll és tájékoztatja őt a római hadmozdulatokról. A consul ezért dél felé kerülve benyomul Thesszáliába, de a makedónok visszaverik. Perszeusz ezután az illír dardánok ellen indít sikeres hadjáratot, hogy biztosítsa északi határait.
  • A rómaiak és pergamoni szövetségeseik hadisarcot követelnek a trákiai Abdéra városától és amikor az haladékot kér, elfoglalják, vezetőit kivégzik, a lakosokat pedig eladják rabszolgának.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • IV. Antiokhosz szeleukida király meggyilkoltatja kiskorú társuralkodó unokaöccsét (akit szintén Antiokhosznak hívnak).
  • Az egyiptomi VI. Ptolemaiosz tizenhat évesen nagykorúvá válik. Azt remélve, hogy a társuralkodó megölése politikai felfordulást keltett a Szeleukida Birodalomban, Egyiptom visszaköveteli Dél-Szíriát és hadat üzem.
  • IV. Antiokhosz gyorsan cselekedve megveri az egyiptomiakat a határnál, elfoglalja Pelusziont, majd bevonul a Nílus-deltába. Az egyiptomi kormányzat összeomlik, két főtiszt, Komanosz és Kineasz puccsot hajtanak végre. VI. Ptolemaiosz találkozik IV. Antiokhosszal és elfogadja hogy a trónon maradásért cserébe Egyiptom gyakorlatilag a Szeleukidák kliensállama legyen. Ennek hírére Alexandria fellázad, Komanosz és Kineasz pedig a király öccsét, VIII. Ptolemaioszt nevezi ki uralkodónak.
  • IV. Antiokhosz ostrom alá veszi Alexandriát, de nem boldogul vele, ezért Memphiszben hagyja VI. Ptolemaioszt, ő pedig hazavonul.
  • Antiokhosz egyiptomi hadjáratát kihasználva Iaszón volt jeruzsálemi főpap ezer zsoldossal uralmába keríti Jeruzsálemet. Menelaosz főpap (aki korábban több pénzt ígérve a királynak kitúrta Iaszónt) a citadellában keres menedéket.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 170 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.