Ugrás a tartalomhoz

I. e. 169

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es évek

Évek: i. e. 174i. e. 173i. e. 172i. e. 171i. e. 170i. e. 169i. e. 168i. e. 167i. e. 166i. e. 165i. e. 164

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Perszeusz makedón király még az év elején, télen elfoglalja az illírektől néhány határvidéki városukat és foglyul ejti bennük a római helyőrséget.
  • Q. Marcius consul átkel Görögországba és Thesszáliába vonul. Az Olümposz-hegység meredek gerincein átkelve nagy nehézségek árán lejut a tengerhez, de majdnem csapdába kerül, mert a visszavonulás útjait makedón erődök őrzik. Szerencséjére a Dion városában tartózkodó Perszeusz a rómaiak váratlan érkezésére pánikba esik és elmenekül. A consul ezután ideiglenesen elfoglalja Diont és sikertelenül ostromolja Kasszandereiát.
  • Miután IV. Antiokhosz szeleukida király kivonult Egyiptomból, VI. Ptolemaiosz kibékül öccsével, az Alexandriát uraló VIII. Ptolemaiosszal és nővérükkel II. Kleopátrával (VI. Ptolemaiosz feleségével) közösen uralkodnak.
  • IV. Antiokhosz bevonul Jeruzsálembe, ahol a korábbi főpap, Iaszón erőszakkal elkergette az általa kinevezett Menelaosz főpapot. A király kifosztja a Templomot, a város sok lakóját megöleti és visszahelyezi Menelaoszt a pozíciójába.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 169 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.