I. e. 151

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as évek

Évek: i. e. 156i. e. 155i. e. 154i. e. 153i. e. 152i. e. 151i. e. 150i. e. 149i. e. 148i. e. 147i. e. 146

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Aulus Postumius Albinust és Lucius Licinius Lucullust választják consulnak.
  • Lucullus Hispaniát kapja tartományul, de a hadsereg toborzása a rémhírek miatt vontatottan halad. A consul olyan erőszakosan lép fel a sorozás alól kibúvókkal szemben, hogy a néptribunusok bebörtönöztetik.
  • Mire Lucullus Hispániába ér, elődje, Marcus Claudius Marcellus már békét kötött a lázadó keltiber törzsekkel. Lucullus ezért mondvacsinált okokkal, a szenátus felhatalmazása nélkül megtámadja a vaccaei törzset. Kiirtatja Cauca város teljes férfilakosságát, majd hiába ostromolja Pallantiát. Ezt követően a turdetánok területén telel át, közben átcsapva lázadó luzitánok országára.
  • A luzitánok ellen Servius Sulpicius Galba praetor vonul, aki megfutamítja őket, de tapasztalatlan seregével nem vállalkozik az üldözésre. A luzitánok visszatámadnak és 7 ezer katonáját megölik.
  • Polübiosz kérésére Scipio Aemilianus (Cato támogatásával) eléri, hogy hazaengedjék azt a 300 akháj túszt, akiket a harmadik makedón háború után szállítottak Rómába.
  • Massilia Róma segítségét kéri a gallok támadásainak visszaveréséhez.

Karthágó[szerkesztés]

  • Karthágó teljes mértékben kifizeti a második pun háború után kirótt hadisarcot és ezzel véleménye szerint felszabadul minden, a békeszerződésben rá rótt korlátozás és kötelezettség alól. Róma szerint a korlátozások továbbra is érvényesek.
  • A numidák újabb portyát indítanak a karthágói határvidéken és megostromolnak egy kisebb várost. Karthágó nagy, 25 ezres sereggel támad rájuk.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 151 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.