Ugrás a tartalomhoz

I. e. 153

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as évek

Évek: i. e. 158i. e. 157i. e. 156i. e. 155i. e. 154i. e. 153i. e. 152i. e. 151i. e. 150i. e. 149i. e. 148

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Tiberius Annius Luscust és Quintus Fulvius Nobiliort választják consulnak.
  • A hispániai felkelések miatt a consulok hivatalba lépésének idejét előrehozzák március 15-ről január 1-re. A változás a későbbiekben is megmarad, innentől az év január 1-én kezdődik.
  • Nobilior consul Hispániában megostromolja és elpusztítja a keltiber belli törzs városát, Segedát. A keltiberek meglepetésszerűen megtámadják és megölik 10 ezer emberét. Nobilior erősítést kér, majd ostrom alá veszi a lázadó Numantia várost, de nem képes elfoglalni és a közeledő tél miatt visszavonul.
  • A luzitán felkelők vezére, Punicus elesik egy összecsapásban. Utódja, Caesarus vereséget szenved Lucius Mummius praetortól, de visszatámad az üldözésére induló rómaiakra és megfutamítja őket. Később Mummius legyőzi a luzitánokat és visszaszerzi az előző csatában elvesztett hadijelvényeket.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • VI. Ptolemaiosz egyiptomi fáraó és II. Attalosz pergamoni király támogatni kezd egy szeleukida trónkövetelőt, Alexandrosz Balaszt, aki állítólag IV. Antiokhosz fia. A trónkövetelőt Hérakleidész "fedezte fel", annak a Timarkhosznak a fivére, akit az aktuális szeleukida uralkodó, I. Démétriosz lázadás miatt kivégeztetett.
  • A háborús veszély miatt Démétriosz kénytelen kivonni helyőrségeit Júdeából, de hűségesküjéért cserébe jelentős kedvezményeket tesz Jonatán Makkabeusnak: megengedi neki hadsereg fenntartását és visszaadja neki a túszait. Jonatán elfogadja a király ajánlatát, Jeruzsálembe költözik és elfoglalja a főpapi tisztséget.
  • Görögországban egy földrengés elpusztítja Sziküón nagy részét.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 153 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.