I. Roger szicíliai gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Roger

Szicíliai gróf
Uralkodási ideje
1071 1101
Elődjenemvolt
UtódjaI. Simon
Életrajzi adatok
UralkodóházHauteville-ház
Született1031
Hauteville-la-Guichard
Elhunyt

Mileto
NyughelyeCalabria
ÉdesapjaTancrède de Hauteville
ÉdesanyjaFressenda of Hauteville
Testvére(i)
  • Mauger of Hauteville
  • William of the Principate
  • Geoffrey of Hauteville
  • Robert Guiscard
  • Serlo I of Hauteville
  • Drogo of Hauteville
  • William Iron Arm
  • Humphrey of Hauteville
Házastársa
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Roger témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Roger (10311101. június 22.), más néven Bosso vagy Nagyherceg, Szicília normann grófja 1071-től 1101-ig.

Életútja[szerkesztés]

Roger Hauteville Tankréd legkisebb fia volt. Anyja, Fredisenda, apja második felesége volt. Dél-Itáliába nem sokkal 1055 után érkezett meg Roger.

Geoffrey Malaterra a Guiscard-fivéreket, Robertet és Rogert a bibliai Józsefhez és Benjáminhoz hasonlítja. Rogerről azt írja: "Szépséges ifjú volt, felséges termetű, kecses alakú, jártas az ékesszólásban és tanácskozáskor megfontolt. Előrelátó volt dolgainak megszervezésében, az emberekkel kellemes és derűs; erős volt és bátor, csatában pedig könyörtelen." Roger fivérével, Roberttel együtt hódította meg Calabriát, és egy 1062-ben megkötött szerződéssel felosztották egymás között a megszerzett terület városait és kastélyait.

Robert úgy döntött, hogy felhasználja Roger különleges képességeit Szicília megszerzésénél. A szigeten ekkoriban a számos muszlim mellett több görög keresztény is élt, alávetetten az arab hercegeknek, akik pedig a tuniszi szultán uralma alatt álltak. 1061 májusában a fivérek átkeltek Reggióból és elfoglalták Messinát. Palermo 1072 januárjában történt elfoglalása után Robert Guiscard, mint fejedelem, kinevezte Rogert Szicília grófjává, de megtartotta magának Palermót, Messina felét és a sziget északkeleti részén (a Val Demonét). Roger csak 1085 után tudott belefogni egy módszeres keresztes hadjáratba: 1086 márciusában Szürakuszai megadta magát, 1090-ben Málta is behódolt.[2] A hódítás Noto 1091-es elestével ért véget. Robert sikereit jórészt Roger támogatásának köszönhette. Hasonlóképp, amikor Roger lett a Hauteville-ek első embere, támogatta unokaöccsét, Roger Borsát az antiochiai Bohemund, Capua, vagy más fölkelők ellen. Amikor Roger Borsa újra segítséget kért nagybátyjától, 1085-ben az ő javára lemondott calabriai kastélyairól, 1091-ben pedig palermói örökségéről. Roger szicíliai uralma Robert Guiscard itáliai uralmánál korlátlanabb volt.

Családja[szerkesztés]

Első felesége Judith d’Évreux, második felesége Eremburga di Mortain, harmadik felesége Adelaide del Vasto. Fia Roger Szicília királya, leánya, Felícia Könyves Kálmán magyar király felesége lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BeWeB. (Hozzáférés: 2021. február 14.)
  2. Blouet, Brian. The story of Malta, 3. kiadás (angol nyelven), Malta: Progress Press (1981) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
nincs
Szicíliai uralkodó
10711101
A szicília-nápolyi Anjou-k címere
Következő uralkodó:
Simon