Iļja Ripss

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iļja Ripss
EliaRips.jpg
Születési név Iļja Ripss
Született 1948. december 12.
Riga, szovjet
Állampolgársága
Nemzetisége lett
Foglalkozása matematikus
Iskolái
Díjak Erdős-díj (1979)

Iļja Ripss, ma Elija Ripss (Riga, 1948. december 12. –) egykori lett egyetemi hallgató, aki 1969. április 13-án, tiltakozásul Csehszlovákia lerohanása, a prágai tavasz eltiprása ellen, felgyújtotta magát Rigában. Akcióját könnyebb sérülésekkel megúszta, de családjával ki kellett vándorolnia Izraelbe.

Családja, ifjúsága[szerkesztés]

Iļja Ripss a Szovjetunió egyik tagállamában, a Lett Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosában, Rigában született zsidó családban. Apja matematikatanár volt. Iļja Ripss kiemelkedő tehetség volt, az általános iskolát két évvel hamarabb fejezte be, mint kortársai. 1964-ben részt vett a moszkvai nemzetközi matematikai olimpián, és 16 éves korában felvették az egyetemre, ahol matematikát és fizikát tanult.

1968-ban nyomon követte a nemzetközi rádióállomásokon a prágai tavasz történéseit. Tavasszal, egyetemi hallgatóként, Kalinyingrádba küldték katonai kiképzésre. Egységét a csehszlovákiai invázióra vezényelték, őt és a többi diákot hazaküldték. A Varsói Szerződés beavatkozása Csehszlovákiában csalódottsággal töltötte el.

Akciója[szerkesztés]

1969 januárjában eljutott hozzá Jan Palach önfeláldozásának híre. Úgy döntött, hogy hasonló módon fog tiltakozni. Erről később így beszélt: „Személyes tiltakozás volt, nem akartam kiprovokálni semmit. Cselekedetem gyökere a tiszta keserűség volt. Már nem hittem abban, hogy a kommunizmus összeomolhat, ami végül mégis megtörtént.” Az akcióra napokon át készült: készített egy feliratot, amelyen az állt oroszul, hogy Tiltakozom Csehszlovákia elfoglalása ellen. Barátainak búcsúfeljegyzést írt.

Tiltakozásához szimbolikus helyszínt, a Szabadság emlékművet választotta, amely Riga központjában állt. 1969. április 13-án délután négy óra körül egy üveg benzinnel és az újságpapírba tekert tiltakozó felirattal elment a térre. Ott magára öntötte a benzint, kiterítette a feliratot a földön, majd meggyújtotta magát. „Amikor a feliratot kiterítettem, nem volt visszaút”, fogalmazott később.

A járókelők hamar eloltották a lángokat, így Ripps csak könnyebben sérült meg a nyakán és a karjain. Tömeg gyűlt össze a helyszínen, amelyben az állambiztonsági bizottság egyik tagja is ott volt, aki a fiatalembert bevitte a rendőrségre. Néhány óra múlva a pszichiátriai klinika zárt osztályára küldték. Másnap hivatalosain letartóztatták, és átvitték a rigai börtönbe. Az egyetemről kizárták.

1969 októberében skizofréniát állapítottak meg nála, és ismét a pszichiátriára utalták. Az orvosok kedvesen viselkedtek viselkedtek vele, megengedték, hogy felvegye a kapcsolatot a családjával. Vlagyimir Bukovszkij másként gondolkodónak köszönhetően a Nemzetközi Matematikai Kongresszus értesült ügyéről, és a külföldi nyomás miatt a hatóságok kénytelenek voltak elbocsátani őt a kórházból 1971 tavaszán. Az év végén családjával Izraelbe emigrált. Tanulmányait a Jeruzsálemi Héber Egyetemen folytatta, ma annak professzora. Keresztnevét Elijára változtatta. 2009 áprilisában ellátogatott Prágába, ahol egykori példaképe, Jan Palach feláldozta magát.

Forrás[szerkesztés]