Hyman Minsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hyman Minsky
Született1919. szeptember 23.[1]
Chicago[2]
Elhunyt1996. október 24. (77 évesen)[1]
Rhinebeck[3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásaközgazdász
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Hyman Minsky témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hyman Philip Minsky (Chicago, 1919. szeptember 23. – Rhinebeck, 1996. október 24.) amerikai közgazdász. A heterodox közgazdaságtanhoz tartozik, ezen belül a posztkeynesiánus iskolához. Legismertebb munkái a pénzügyi rendszer és a gazdasági konjunktúraciklusok összefüggéseivel foglalkoznak.

Élete[szerkesztés]

Belorusz származású, de Chicagóban született mensevik menekültek gyermekeként, és Amerikában élt.

Karrier[szerkesztés]

1949–58 között a Brown Egyetemen tanított, 1957-65 között pedig a University of California, Berkeley professzora. 1965–1990 között a Washington University (St. Louis) professzora, innen ment nyugdíjba. Halálakor a Levy Institute kitüntetett tanára a Bard College-ban.

Nézetei[szerkesztés]

Minsky munkásságának középpontjában a pénzügyi instabilitási hipotézis állt. Ennek lényege, hogy a kapitalizmusban a pénzügyi rendszer konjunktúra időszakában hajlamos a túlságos optimizmusra, a túlhitelezésre. Válság idején viszont túlságosan konzervatívvá válik a hitelezése. A két fázis inflexiós pontja az összeroppanás, melyet szoktak „Minsky momentnek” (Minsky-pillanat) is nevezni. Mindezzel pedig felerősíti a makrogazdasági konjunktúra ciklusokat, azaz prociklikus hatása van.

Minsky élete alatt többségében a periférián dolgozott. Halála után, főleg a 2008-as nagy pénzügyi válság kapcsán azonban felismerték jelentőségét. Tanításai nyomán létrejött a minskyánus iskola, melynek legprominensebb képviselői Wynne Godley és Steve Keen.

Publikációi[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2021. december 25.)
  3. 119125536