Hospicio Cabañas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  Ez a helyszín a Világörökség része 
Hospicio Cabañas
Hospicio cabanas 1.jpg
Település Guadalajara Municipality
Cím Cabañas No 8., Col. Las Fresas, Guadalajara, Jalisco,  Mexikó
Építési adatok
Építés éve 1805–1810
Építési stílus klasszicista
Tervező Manuel Tolsá
Építész(ek) Manuel Tolsá
Kivitelező José Gutiérrez, Pedro José Ciprés
Hasznosítása
Felhasználási terület kórház, majd kulturális intézet
Alapadatok
Tszf. magasság1547 m
Világörökség-azonosító815
Elhelyezkedése
Hospicio Cabañas (Jalisco)
Hospicio Cabañas
Hospicio Cabañas
Pozíció Jalisco térképén
é. sz. 20° 40′ 37″, ny. h. 103° 20′ 14″Koordináták: é. sz. 20° 40′ 37″, ny. h. 103° 20′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hospicio Cabañas témájú médiaállományokat.

Az Hospicio Cabañas, mai nevén Instituto Cultural Cabañas Mexikó Jalisco államának fővárosában, Guadalajarában található épület, mely 1997 óta a világörökség részét képezi.[1]

Története[szerkesztés]

A 18. század végén Don Juan Cruz Ruiz de Cabañas y Crespo püspök alapította meg azt az árvákat és más elesetteket ápoló intézményt, mely később az épületben kapott helyet. A Manuel Tolsá építész tervei alapján, José Gutiérrez irányításával zajló építkezés 1805-től 1810-ig tartott, a kupolát Perdo José Ciprés építette. Az elkészült épület kezdetben a Casa de la Caridad y Misericordia (A Jótékonyság és Irgalom Háza) nevet kapta, de csak néhány hónapig működhetett: a hamarosan kitörő függetlenségi háborúban a házban a spanyolok laktanyát alakítottak ki, mely egészen 1829-ig működött benne. Ekkor azonban visszaalakították eredeti rendeltetésére, és az intézet alapítójának tiszteletére az Hospicio Cabañas nevet adták neki.

Az 1910-ben kitörő forradalomban az épület a kormány tulajdonába került. Egészen 1980-ig eredeti rendeltetéséhez hasonló szociális intézmény működött benne, de ebben az évben lakói kényelmesebb helyre költöztek, itt pedig hamarosan kulturális központot alakítottak ki.[2]

Az épület[szerkesztés]

José Clemente Orozco egyik festménye (Hombre en Llamas, vagyis Ember lángokban) a belső térben

Az épület Mexikó egyik legjelentősebb klasszicista alkotása. Alaprajza téglalap, középen a kereszt alaprajzú Capilla Mayorral (nagy(obb) kápolna). Homlokzatának sima falát 6 dór oszlop tagolja. A kápolna kupoláját két koncentrikus körben elhelyezett dór és jón stílusú oszlopok tartják, csúcsát egy 5 méter magas lanterna zárja.

Az épület belsejében 23 kisebb-nagyobb udvar helyezkedik el szimmetrikusan, melyeket fedett, toszkán oszlopokból álló árkádokkal szegélyezett folyosók kötnek össze. Hátsó részében még egy kisebb, mértékletesebb kápolna található, melyet korábban az intézet ebédlőjeként használtak.

A Capilla Mayorban a híres festő, José Clemente Orozco 57 freskója látható, melyeket 1938 és 1939 között készített.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Az Hospicio Cabañas az UNESCO világörökségi oldalán (spanyol, kínai, arab, orosz, francia és angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)
  2. a b Az Hospicio Cabañas honlapja (spanyol nyelven). [2013. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)