Horda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hordákban élő vadászok és gyűjtögetők elterjedtsége 4000 évvel ezelőtt (sárgával jelölve)
A hordákban élő vadászok és gyűjtögetők elterjedtsége különböző korokban
Szan horda ideiglenes településének részlete Namíbiában

A horda történettudományi, antropológiai fogalma – a szó köznapi, pejoratív jelentésétől eltérően – az ősközösségi társadalomban együtt élő emberek csoportja, a nemzetségi-törzsi szerveződést megelőző lépcsőfok. Egymással rokonságban álló családok laza együttese, anyai vagy apai leszármazási alapon rendeződve, általában maximum 30–50 személy.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

A vadászó-gyűjtögető létfenntartást folytató hordák laza, esetenként az évszaktól és a vadászati, gyűjtögetési lehetőségektől függően váltakozó létszámú, egyesülő és szétváló csoportokban élnek és vándorolnak.[2] Társadalmuk hatalmi szerkezete egyenlősítő, egalitáriánus. A legjobb vadászok képességeit elismerik, de ez nem vezet nagyobb hatalomhoz, vagy a többiek feletti ellenőrzés igényéhez, mivel ezt a többiek nem fogadnák el.[3] A közös döntéseket hosszas tanácskozásokon alakítják ki az idősebbek részvételével.

Példák[szerkesztés]

Történetileg a hordák a világ minden, az ember által meghódított részén léteztek, de a civilizációk fejlődésével visszaszorultak a nehezebb megélhetést biztosító területekre, az esőerdőkbe, a tundrákra, az északi-sarki jégmezőkre és a félsivatagokba.[4] E társadalmi forma legtovább fennmaradt példái többek között a szanok Dél-Afrikában, a pigmeusok Közép-Afrikában az ausztrál őslakosok sok csoportja, valamint a sosonok az Egyesült Államokban, .

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zatrev 2014, 260. o.
  2. Briggs 1982, 111. o.
  3. Erdal et al. 1994, 176–177. o.
  4. Berdichewsky 1979, 5. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Band society című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Zatrev, Jordan. The co-evolation of human intersubjectivity, morality, and language, The Social Origins of Language. Oxford University Press, 249–266. o. (2014). ISBN 978-0-191-64312-5 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]