Hold (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hold
(Moon)
2009-es brit film

Rendező Duncan Jones
Producer Stuart Fenegan
Trudie Styler
Műfaj
  • sci-fi film
  • filmdráma
  • arthouse science fiction film
Forgatókönyvíró Screenplay:
Nathan Parker
Sztori:
Duncan Jones
Főszerepben Sam Rockwell
Kevin Spacey
Dominique McElligott
Zene Clint Mansell
Operatőr Gary Shaw
Vágó Nicolas Gaster
Gyártás
Gyártó Liberty Films UK
Xingu Films
Limelight Fund
Lunar Industries
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Játékidő 97 perc
Költségvetés 5 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2009 január 23 (Sundance Filmfesztivál)
USA:
2009 június 12(limited)
Egyesült Királyság:
2009 július 17
Ausztrália:
2009 október 8
Korhatár12 II. kategória (F/9659/J)
Bevétel 9 760 104 $[1] (világ)
Kronológia
KövetkezőMute (film)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hold témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hold 2009-ben készült és bemutatott brit tudományos-fantasztikus filmdráma Sam Rockwell és Kevin Spacey főszereplésével, Duncan Jones rendezésében.

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sam Bell (Sam Rockwell) egy nagy multinacionális cég – a Lunar Industries – alkalmazottja. Feladata a Hold túlsó oldalán kitermelt Hélium 3 izotóp összegyűjtése és a Földre juttatása, mely tiszta energiát biztosít minden ember számára. Munkaszerződése három évre szól, melynek során egyedül kell élnie egy holdbázison egy GERTY (hangja Kevin Spacey) nevű számítógéppel. Ha a szerződése lejár, visszatérhet a Földre feleségéhez Tesshez és pici lányához. Tess Eve-vel terhes volt, mikor Sam elindult hároméves útjára. Mivel a bázis a Hold túlsó oldalán van, és tönkrement a rádióadó, nem tud élőben kommunikálni családjával, csak videóüzeneteket tud küldeni és fogadni a cég műholdján keresztül.

Már csak két hete maradt a hazaútig de egyre nehezebben viseli az egyedüllétet. Hallucinációk gyötrik, munkáját egyre nehezebben végzi. Egyik kinti útján balesetet szenved: nekiütközik holdjárójával egy bányagépnek és eszméletét veszti.

Mikor magához tér ismét a bázison van és GERTY ápolja. Mindenáron vissza akar térni a baleset helyszínére, de a cég ezt nem engedélyezi. Véleményük szerint túl rossz állapotban van, az életét és a bázis működését veszélyezteti. De küldenek egy mentőcsapatot, akik kijavítják majd a baleset okozta károkat.

Sam becsapja GERTY-t és kijut a bázisról. Első meglepetése, hogy a zsilipkapunál nem találja az űrruháját. Elmegy az összetört holdjáróhoz, ahol hihetetlen felfedezést tesz: a járműben egy eszméletlen űrhajós fekszik! A sebesült űrhajóst elviszi a bázisra, ahol kiderül, hogy az űrhajós saját maga! Miután a sérült Sam visszanyeri az eszméletét, megkezdődik a vita, hogy melyikük az igazi és ki a klón. Együtt próbálják meg kideríteni, hogy mi is történt. Újra kimennek a Holdra, ahol a munkaterület szélén hatalmas rádiózavarókat találnak. Miután a sérült Sam a zavarás körzetéből kimegy, végre három év után sikerül élőben hazatelefonálnia. Egy kb. 15 éves lány veszi fel a telefont, akitől megtudja, hogy felesége már évek óta elhunyt. Sam rádöbben, hogy saját lányával beszél és nem három, hanem tizenöt év telt el azóta, hogy eljött otthonról. Az igazi Sam pedig otthon él a Földön.

Visszatér a bázisra, hogy megtudja, mi folyik a háttérben. A számítógép memóriájában további felvételeket talál a bázis előző lakóiról, akik mind úgy néztek ki, mint ő. Elmegy abba a helyiségbe, ahonnan az utasokat küldik haza hibernálva. Azonban ez nem hibernáló kamra, hanem egy hamvasztó. Talál egy titkos lejáratot, mely egy föld alatti terembe vezet. Itt további klónokat talál saját magáról. A cég nem hoz haza embereket, hanem minden baleset után vagy minden három év után feléleszt egy új klónt. A két Sam őrült tervet eszel ki: egyikük hazamegy a Földre a hélium helyett egy teherűrhajóval, a másikuk visszamegy a holdjáróba és felélesztenek egy újabb klónt. Így nem fog feltűnni a mentőcsapatnak a csalás. A sérült Sam belehal sérüléseibe, a második Sam pedig indulás előtt elpusztít egy zavaró tornyot. Majd egy űrruhában egy takaróval elindul haza a Föld felé.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moon (2009). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. június 6.)

Források[szerkesztés]