Hoazinoides

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Hoazinoides magdalenae szócikkből átirányítva)
Hoazinoides
Evolúciós időszak: Középső miocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Gruae
Rend: Hoacinalakúak (Opisthocomiformes)
Család: Hoacinfélék (Opisthocomidae)
Swainson, 1837
Nem: Hoazinoides
A. H. Miller, 1953
Faj: H. magdalenae
Tudományos név
Hoazinoides magdalenae
A. H. Miller, 1953
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hoazinoides témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hoazinoides témájú kategóriát.

A Hoazinoides a madarak (Aves) osztályának a hoacinalakúak (Opisthocomiformes) rendjébe, ezen belül a hoacinfélék (Opisthocomidae) családjába tartozó fosszilis madárnem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Hoazinoides a középső miocén korszakban élt, ott ahol ma a dél-amerikai Kolumbia van. Ebből a fosszilis madárnemből eddig csak egy faj került elő, az úgynevezett Hoazinoides magdalenae. A nemének a neve a ma is élő hoacinnal (Opisthocomus hoazin) való rokonságára utal, míg a fajneve, azaz a magdalenae a lelőhelyét a Magdalena folyómedencét jelöli. E fosszilis madár maradványait a „majom rétegek”-nek becézett Villavieja-formációban találták meg.

Mint a legtöbb fosszilis madarat a Hoazinoidest is, csak töredékes maradványokból ismerjük. A holotípus, melynek tárolószáma, UCMP 42823,[1] a koponya hátsó részének egy darabkájából, valamint néhány végtagcsontból áll. Ezekből a csontokból az őslénykutatók megállapították, hogy ez a madár nagyon hasonlított a mai hoacinra, bár kisebb volt nála; továbbá a falcsontja (os parietale) konkáv alakú, valamint a coracoid csontja és a szegycsontja (sternum) nincsenek összeforrva.[1] 1997-ben Tab Rasmussen az eltérések miatt megalkotta e madárnak a Hoazinoididae családot; az áthelyezést a legtöbb kutató nem tartja érvényesnek.[2] A lábfejei a modern bagolyfélékéhez (Strigidae) hasonlít, mivel a negyedik lábujját hátra tudja forgatni. A singcsontjai (ulna) és a kézcsontjai igen hasonlítanak a hoacinéhoz, emiatt az egy családba való sorolásuk érvényes.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Miller, Alden H. (1953). „A fossil Hoatzin from the Miocene of Colombia” (PDF). Auk (journal) 70 (4), 484–495. o. DOI:10.2307/4081360.  
  2. a b Rasmussen, Tab, (1997). "Birds". In: R.F. Kay; R.H. Madden; R.L. Cifelli & J.J. Flynn (eds.) Vertebrate paleontology in the neotropics – the Miocene fauna of La Venta, Colombia. Smithsonian Institution Press, ISBN 156098418X.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hoazinoides című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]