Hipericin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hipericin[1]
Hypericin.svg
Hypericin-3D-sticks.png
IUPAC-név 1,3,4,6,8,13-hexahidroxi-10,11-dimetilfenantro[1,10,9,8-opqra]perilén-7,14-dion
Más nevek 4,5,7,4′,5′,7′-hexahidroxi-2,2′-dimetilnaftodiantron
Kémiai azonosítók
CAS-szám 548-04-9
PubChem 5281051
ChemSpider 4444511
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C30H16O8
Moláris tömeg 504,44 g/mol
Megjelenés Kékesfekete szilárd anyag
Olvadáspont 320 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A hipericin (hypericin) egy vörös színű antrakinon-származék, a hiperforinnal együtt a közönséges orbáncfű fő hatóanyaga. Antibiotikus, antivirális és nem-specifikus kinázgátló hatása van. Gátolhatja a dopamin β-hidroxiláz enzimet, ezáltal emelkedett dopaminszintet eredményezve, így viszont csökkentve a noradrenalin és az adrenalin szintjét.

Túladagolás esetén fényérzékenységet okozhat a nagy kromofor csoportja miatt. A fényérzékenység gyakran megfigyelhető olyan állatoknál is amelyek orbánc füvet is legelnek. Mivel a hipericin felhalmozódik rákos sejtekben, ezért ráksejt-indikátornak is használható.

Hatása: A hipericin enyhe depresszió (lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség, stressz) és ehhez társuló alvászavarok kezelésére javallt.

Hatása a monoamin-oxidáz enzimrendszer (MAO-A, MAO-B) gátlásán alapúl, tehát gátolja az alábbi ingerületátvivő anyagok lebomlását: Szerotonin, Noradrenalin, Dopamin, de főként a Dopamin lebomlását. Hatása alatt megnövekszik az idegsejtek közti térben a neurotranszmitterek szintje, ezáltal több neurotranszimitter, főleg Dopamin fog kapcsolódni a posztszinaptikus receptorokhoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Merck Index, 11th Edition, 4799

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]