Hindu Vaisnava Egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hindu Vaisnava Egyház
Nandafalvi Hindu templom.JPG

Vallás hinduizmusvaisnavizmus
Székhely 6764 Balástya, Tanya 368.
Technikai szám 1177

A Hindu Vaisnava Egyház weboldala

A Hindu Vaisnava Egyház hitelve a vaisnavizmusra, a személyes egyistenhitre épül. Vaisnavának nevezik a Visnu-hívőket, Ráma, illetve Krisna híveit. A gyökereiben India a világ egyik legősibb kultúráját hordozza.

A közösség anyatemploma az alföldi Nandafalva.

Nandafalva[szerkesztés]

1979-ben hozta létre néhány, az ősi hindu tanítások iránt elkötelezett fiatal a balástyai tanyavilágban a nandafalvi hindu közösséget. Szvámi B.A. Narayan vezetésével kialakult közösség A.C. Bhaktivédánta Szvámi Prabhupáda tanítására alapozza életét. Nandafalva nevét az indiai szent helyről, Nandagramról kapta. Húsz év tevékenység eredményeképpen, 2000-ben nyitotta meg kapuit a hindu templom. Az alföldi tájba illeszkedő épület Szigeti Gyula műépítész tervének köszönhetően a magyar és hindu építészeti jegyek fúziója – alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. A templom tornyában lakó egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal.

Az alapító, Szvámi B.A. Narayan 1993-ban történt elhalálozása után, a közösség A.C. Bhaktivédánta Szvámi Prabhupád egy másik prominens tanítványát, B.A. Paramadvaiti Maharádzsot fogadta el lelki vezetőjeként. Bhakti Álóka Paramadvaiti Maharádzs, a három földrészen sok száz jóga-ásramot létrehozó világhírű tanítómester évente látogatja a közösséget.

Csongrád-Csanád megye szívében, Ópusztaszertől mindössze 18 km-re fekszik az alföldi hindu templom. A templomot körbeölelő vörös homokkőből faragott stációk kellemes sétára hívogatják a látogatót. A templom szentélyparkja a hindu panteon legfontosabb alakjait mutatja be. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]