Himácsal Prades

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Himachal Pradesh szócikkből átirányítva)
Himácsal Prades
Közigazgatás
Ország India
FővárosSimla
Legnagyobb városSimla
RövidítésIN-HP
Hivatalos nyelvhindi, pahari, pandzsábi
Alapítás1971. január 25.
Kerületek12
Terület55 673 km²,
17. a listán
IdőzónaUTC+05:30
Törvényhozás
TípusaEgykamarás parlament
törvényhozás létszáma68
KormányzóRajendra Arlekar
FőminiszterJairam Thakur
Népesség
Teljes népesség6 864 602 fő (2011)[1]
Rangsorban20.
Népsűrűség123,9 fő/km²
Himácsal Prades weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Himácsal Prades témájú médiaállományokat.

Himácsal Prades (dévanágari: हिमाचल प्रदेश), egy főleg hegyekből álló állam India északnyugati részén.

Földrajz[szerkesztés]

Himácsal Prades az Elő-Himalájában fekszik, a területének 67,7%-a erdő.

Természetvédelem[szerkesztés]

Nagy himalájai nemzeti park (Great Himalayan National Park)

1984-ben létesült. Területe 750 km². Az erdőkben 180 védett madárfaj él, és olyan ritka állatok, mint a fekete medve, hópárduc, pézsmaszarvas.

Pin völgyi nemzeti park (Pin Valley National Park)

Területe 1875 km². A Szpiti völgytől délre található. Ismert az itt látható hóleopárd és kőszáli kecske fajokról, bár mindkettő ritkán látható. A park júliustól októberig az 5319 m magas Pin-Parvati hágón közelíthető meg.

Története[szerkesztés]

Ókori kereskedelmi útvonalak mentén fejlődött ki Himácsal Prades állam. Északi részét Tibet meghódította a 10. században. Jobban megközelíthető déli területeit rádzsák, ránák és takurok (=nemesek) osztották fel egymás között, ezzel sok kis apró „állam” jött létre, amik élén Kangra, Kullu és Csamba álltak. Szikh rádzsák uralták a területet a 19. század elején, akik szövetséget kötöttek a britekkel, hogy konszolidálják a hatalmukat. A 19. század során a britek számára Simla vált a nyári fővárossá. Innen indultak ki a keskeny nyomtávú vasúti vonalak. A britek lassan növelni tudták befolyásukat, aminek végén Simla vált az uralkodó központtá.

Himácsal Prades állam az 1948-as Függetlenség után alakult meg, aminek során sok falut felszabadítottak a feudális rendszer alól. 1966-ban az addig Pandzsábból irányított kerületeket (Kangra, Kullu, Lahaul és Szpiti) csatoltak hozzá. Maga az állam 1971-ben jött létre. A központi kormányzat eleinte elhanyagolta az államot, az azonban időközben India „energiaközpontjává” vált hatalmas vízierőművei révén, ahonnan az ország energiaszükségletének felét biztosították.

Időjárása[szerkesztés]

Himácsal időjárása nagy területi különbségeket mutat. Található itt olyan rész, ami Indiai legesősebb területének számít (a McLeod Gandzs környéke), és itt van az egyik legszárazabb is (a Szpiti völgy). Amikor a monszun megérkezik, július közepétől szeptember közepéig az utak a fölcsuszamlások miatt sok helyen napokig járhatatlanok. Novembertől áprilisig sok hegyi területet elzár a hó. Időjárás szempontjából a legkedvezőbb időszak májustól július közepéig tart, illetve szeptember közepétől novemberig.

Közlekedés[szerkesztés]

Simla, Dharamszala és a Kullu völgyben lévő városok összeköttetésben állnak Delhivel közvetlen buszjáratokkal, illetve légi úton. Ladakban egy hosszú és rázós út vezet Manali és Leh között.

Demográfia[szerkesztés]

Nyelvek[szerkesztés]






Himácsal Prades beszélt nyelvei (2001)[2][3]

  hindi (89,01%)
  pandzsábi (5,99%)
  nepáli (1,16%)
  kinnaur (1,06%)
  más (2,79%)

Vallás[szerkesztés]





Himácsal Prades vallási megoszlása (2011)[4]

  Hinduizmus (95,17%)
  Iszlám (2,18%)
  Szikhizmus (1,16%)
  Buddhizmus (1,14%)
  Kereszténység (0,18%)
  Dzsainizmus (0,02%)
  Más (0,2%)

Főbb városok[szerkesztés]

Város Népesség
Simlá 169.578
Solan 39.256
Nahan 28.899

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2011 census of India
  2. Distribution of the 22 Scheduled Languages. Census of India. Registrar General & Census Commissioner, India, 2001. (Hozzáférés: 2014. január 4.)
  3. Census Reference Tables, A-Series – Total Population. Census of India. Registrar General & Census Commissioner, India, 2001. (Hozzáférés: 2014. január 4.)
  4. Population by religion community - 2011. Census of India, 2011 . The Registrar General & Census Commissioner, India. [2015. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Himachal Pradesh című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Lonely Planet: India (2010)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Himachal Pradesh
A Wikimédia Commons tartalmaz Himácsal Prades témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]