Hiénc Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hiénc Köztársaság
Republik Heinzenland (németül) Hoanznlaund (hiencül)
Nemzetközileg el nem ismert történelmi európai államok
1918. december 6.december 7.
Általános adatok
FővárosaNagymarton
TerületBurgenland (Őrvidék), Vas és Győr-Moson-Sopron km²
Kormányzat
Államformaszociáldemokrata köztársaság
ElődállamUtódállam
 Osztrák–Magyar MonarchiaAusztria 
Magyarország 

Hiénc Köztársaság, német nyelven Republik Heinzenland, heánc nyelvjárásban Republik Hoanznlaund 1918. december 6-án került kikiáltásra Nagymartonban. Egyike az Osztrák–Magyar Monarchia romjain keletkezett államoknak, amelyek kevés ideig maradtak fenn. (V.ö. a mostani Burgenland hozzávetőleges területén később a Lajtabánságot kiáltották még ki, majd délen a Vendvidéki Köztársaságot a Muravidéken.) Az államot Hans Suchard szociáldemokrata politikus proklamálta. Az osztrákok a Magyarország és Ausztria közötti döntésképtelen területi vitákban látják okát, hogy a Hiénc Köztársaságot kikiáltották, amely egyébként végül csak két napig állt fenn.

Előzményei[szerkesztés]

Az első világháború végén a monarchiától külön vált Német-ausztriai Köztársaság Magyarországtól színnémet falvakat követelt, amelyek Pozsony, Moson, Sopron és Vas vármegyék vidékein feküdtek, innen jött a terv elnevezése: Vierburgenland. Nyugat-Magyarországon megosztottak voltak a helybeliek: egyesek Ausztriához akartak csatlakozni, mások Magyarországon maradni.

A Hiénc Köztársaság kikiáltása és bukása[szerkesztés]

Azért, hogy a vitában szereplő németajkú települések Ausztriához kerüljenek, Hans Suchard kikiáltotta Nagymarton székhellyel a Hiénc Köztársaságot. Segítségére voltak a helyi szociáldemokraták és az őt pártoló munkásság. A magyar katonai erők egy napon belül felléptek a Hiénc Köztársaság ellen és gyorsan megszállták az újdonsült államot. Suchardot is elfogták, és mint árulót: halálra ítélték. Az ítéletet végül nem hajtották végre.

A hiéncek[szerkesztés]

A hiéncek, vagy hiencek, heancok, tulajdonképpen a régi Vas és Sopron vármegyei németajkú nemzetiségiek történelmi magyar elnevezése, viszont igazából csak a Soprontól nyugatra élő németeket (1945 előtt ők sem tekintették magukat osztráknak) hívják hiéncnek, akik Locsmándon, Németkeresztúron, Sopronszentmártonban, a Rétfalu melletti Rozália-hegy vidékén (ahol az ún. repetier hiéncek élnek). A hiénc nyelv az osztrák-bajor dialektusok része, sok a kettőshangzó benne. Lakóhelyüket Hiéncföldnek is nevezik, míg a régi hiénc szokások szerint Paklute Welt, vagyis Púpos Világ; avagy Heanzerei, azaz Hiéncország névvel illetik. Kőszeget tekintik a hiéncek hagyományos központjának.

Irodalom[szerkesztés]

  • August Ernst: Geschichte des Burgenlandes, R. Oldenbourg Verlag München, 1991. ISBN 3702803114.
  • A Pallas nagy lexikona