Hellboy (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hellboy
(Hellboy)
2019-es amerikai film reboot

Daniel Dae Kim, David Harbour és Mike Mignola 2018 októberében, a New York-i Comic Con interjúján. IMDB 6,0/10 (603 szavazat)
Daniel Dae Kim, David Harbour és Mike Mignola 2018 októberében, a New York-i Comic Con interjúján.
IMDB 6,0/10 (603 szavazat)
RendezőNeil Marshall
ProducerLawrence Gordon
Lloyd Levin
Mike Richardson
Philip Westgren
Carl Hampe
John Thompson
Matthew O'Toole
Les Weldon
Vezető producerChrista Campbell
AlapműMike Mignola: Hellboy
Műfaj
ForgatókönyvíróAndrew Cosby
FőszerepbenDavid Harbour
Milla Jovovich
Ian McShane
Sasha Lane
Daniel Dae Kim
Thomas Haden Church
ZeneBenjamin Wallfisch
OperatőrLorenzo Senatore
VágóMartin Bernfeld
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment[1]
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő121 perc[2]
Költségvetés85 millió $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Freeman Film
USA Summit Entertainment
BemutatóMagyarország 2019. április 11.
USA 2019. április 12.
KorhatárUSAR
MagyarországTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel44 700 000 $
Kronológia
ElőzőHellboy II. – Az aranyhadsereg
Kapcsolódó filmPokolfajzat
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hellboy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hellboy 2019-ben bemutatott amerikai dark fantasy- szuperhősfilm, melyet Neil Marshall rendezett, a főszerepet pedig David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Sasha Lane, Daniel Dae Kim és Thomas Haden Church játsszák. Ez a film a Hellboy-filmsorozat reboot-ja, valamint a harmadik élő akciófilm a franchise-ban. A filmet a Darkness Call, a The Wild Hunt és a The Storm and the Fury című képregénykönyvek ihlették.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. április 12-én mutatták be IMAX-ben, míg Magyarországon szinkronizálva egy nappal korábban, április 11-én a Freeman Film forgalmazásában.

A projekt a Hellboy II. – Az aranyhadsereg folytatásaként kezdődött, de végül Mignola és Cosby átírta a forgatókönyvet. Guillermo del Toronak nem ajánlották fel a teljeskörű író-rendezői lehetőséget, ahogy az első két filmben, ugyanakkor Ron Perlman, aki Hellboy-t alakította, nem volt hajlandó visszatérni del Toro részvétele nélkül. Végül a projekthez egy R-besorolású reboot-ot választottak, miután Marshall-t megválasztották rendezőnek, Harbour-t pedig Hellboy karakterének.

Általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, sokan kedvezőtlenül hasonlították össze az előző két Hellboy résszel.[3][4] Továbbá kritizálták a rosszul kivitelezett történetet, ahol sok CGI-t észleltek, bár néhányan dicsérték Harbour alakítását. A Metacritic oldalán a film értékelése 35% a 100%-ból, ami 22 véleményen alapul.[5] A Rotten Tomatoeson a Hellboy 13%-os minősítést kapott, 52 értékelés alapján.[6] A film forgatása 2017 szeptemberében kezdődött az Egyesült Királyságban és Bulgáriában, majd 2017 decemberében fejeztődött be.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Közeleg az apokalipszis… Hellboy (David Harbour), a démoni jófiú hamarosan kemény fába vágja termetes jobb karját. A pokoli teremtménynek bár nagy tapasztalata van az alvilági lények kiiktatásában, - hisz évek óta a természetfeletti szörnyek ellen harcol Bruttenholm professzor (Ian McShane) irányítása alatt -, arra ő maga sem számít, hogy egy olyan brutális erővel kell megküzdenie, ami számára is érdekes fordulatot hozhat. Az ősi varázslónő, Nimue (Milla Jovovich) bosszút forral az emberiség ellen, s miközben egyesíti a boszorkányokból, alvilági szörnyekből álló vérszomjas seregét, arra is marad ideje, hogy azon ügyködjön, miként is hozhatja elő a jófej pokolfajzat legsötétebb oldalát. Vajon Hellboy beteljesíti a végzetét, és Anung Un Ramaként, a démoni fenevad képében ő maga igázza le a Földet? Vagy képes lesz szembenézni a sorsával, és belevaló szuperhősként megmenti a világot? [7]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[8] Leírás
Hellboy / Anung Un Rama David Harbour Varga Rókus Rendkívülien erőteljes Cambion, aki a Paranormális Kutatási és Védelmi Hivatal (B.P.R.D.) kormányzati szervezetében dolgozik.
Nimue, a vérkirálynő Milla Jovovich Ruttkay Laura Erős és ősi középkori brit varázsló, aki el akarja pusztítani az emberiséget.
Trevor Bruttenholm Ian McShane Mihályi Győző Hellboy örökbefogadó apja és a B.P.R.D. alapítója.
Ben Daimio Daniel Dae Kim Dányi Krisztián A B.P.R.D. masszív japán-amerikai katonai tagja, aki dühös jaguárrá tud alakulni.
Alice Monaghan Sasha Lane Lamboni Anna Ír származású nő, aki megtartotta néhány mágikus képességét, miután a tündérek elrabolták csecsemőkorában.
Lobster Johnson Thomas Haden Church Mikula Sándor Jótevő, aki arról híres, hogy gyilkos bandatagokat ölt meg.
Ganeida Penelope Mitchell Sipos Eszter Anna Idős boszorkány, aki úgy döntött, meg kell állítani Nimue haragját.
Lady Hatton Sophie Okonedo Makay Andrea Az Osiris Club nevű ősi angol klubban a természetfölötti rejtélyek felfedezésére szentelt, rezidens látnok.
Merlin Brian Gleeson Sarádi Zsolt Ősi és erőteljes varázsló, Artúr király alakja alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Film releases. Variety Insight. [2018. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 3.)
  2. HELLBOY (15). British Board of Film Classification , 2019. április 1. (Hozzáférés: 2019. április 9.)
  3. Holmes, Adam: Hellboy Reviews Are In, Here’s What Critics Are Saying. Cinemablend, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 10.)
  4. Makuch, Eddie: Hellboy Review Roundup: Here's What The Critics Are Saying. Gamespot, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 10.)
  5. Hellboy (2019). Metacritic. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
  6. HeLLboY. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
  7. Hellboy” (magyar nyelven).  
  8. HELLBOY – magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. április 11.)

További információk[szerkesztés]