Hearthstone: Heroes of Warcraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Fejlesztő Blizzard Entertainment
Kiadó Blizzard Entertainment
Zeneszerző Peter McConnell
Sorozat Warcraft-univerzum
Motor Unity
Platformok Microsoft Windows, OS X, iOS, Android
Kiadási dátum 2014. Március 12. (Windows és MAC), 2014. Április 16. (iPad), 2014. December 15. (Android)
Verzió 2.8.0.9554[1]
Műfaj Online gyűjtögetős kártyajáték
Játékmódok
Korhatár 6+
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Intel Pentium D vagy AMD Athlon 64 X2 processzor, 2 GB RAM, 3 GB HDD, NVIDIA GeForce 6800 (256 MB) vagy ATI Radeon X1600 Pro (256 MB)[2]
[ A Hearthstone: Heroes of Warcraft weboldala]

A Hearthstone: Heroes of Warcraft, vagy egyszerűen Hearthstone, egy free-to-play gyűjtögetős kártyajáték, melyet a Blizzard Entertainment fejleszt.[3]

2015 májusában a regisztrált Hearthstone fiókok száma meghaladta a 30 milliót.[4]

Játékmenet[szerkesztés]

A játékmenet a hagyományos gyűjtögetős kártyajátékok mintájára épül. A két szembenálló játékosnak van egy-egy harminc lapot számláló paklija, ezekből húznak a játék elején 3-3 lapot, a második játékos húzhat még egy lapot, és kap egy bónusz kártyát, a „The Coin”-t (magyarul: „az érme”). Ezután minden körben egy lapot húznak egy megkevert pakliból, akárcsak a többi hagyományos kártyajáték keretében. Minden kör elteltével eggyel több manát kapnak, amelyeknek segítségével kijátszhatnak lényeket, varázslatokat és fegyvereket. A lapoknak három paramétere van: mennyi manába kerül kijátszani, mekkorát képes sebezni, és összesen mennyi sebzést képes elviselni. A kártyáknak lehetnek egyéb tulajdonságai is, például további sebzést biztosíthat más lények számára. Ezután a cél az ellenfél hősének mind a harminc életpontjának a lesebzése.[5]

Kasztok és karakterek[szerkesztés]

A játék folyamán kilenc, a World of Warcraft univerzumából ismert kaszt és hozzá társított szereplő közül választhatunk. Az összes varázslat karakterhez kötött, de a lények döntő többsége neutrális, melyeket minden kaszt használhat. Mindegyik kaszt egy téma köré specializálódik. A kasztok, és a hozzájuk társított szereplők a következők:

 • mage - mágus (Jaina Proudmoore): ez a kaszt a varázslatokkal, varázslatokkal való sebzéssel, és a fagyasztással foglalkozik.
 • priest - pap (Anduin Wrynn): ez a kaszt a gyógyítással, illetve az elmemanipulálással ( tehát ez a ellenfél paklijából lapok elemelésével) foglalkozik.
 • warlock - boszorkánymester (Gul'dan): ez a kaszt leginkább egyes javakat áldoz fel másokért, (pl.: sebzi önmagát hogy lapot húzzon, vagy eldob egy lapot a kezéből)
 • paladin - paplovag (Uther the Lightbringer): ez a kaszt a nagyon sok minion, megidézésével foglalkozik, és még egy kis gyógyítással.
 • warrior - harcos (Garrosh Hellscream): ez a kaszt a minionok sebzésével és Armor („Páncél") szerzésével foglalkozik.
 • druid - druida (Malfurion Stormrage): ez a kaszt rendelkezik a Choose One-os lapokkal és a gyors mana szerzés lehetőségével.
 • hunter - vadász (Rexxar): ez a kaszt Beast („Bestia") típusú lényekkel van szinergiában.
 • rogue - zsivány (Valeera Sanguinar): ez a kaszt a Combo lapokkal és a Stealth-es lényekkel rendelkezik.
 • shaman - sámán (Thrall): ez a kaszt Overload-al és a csak neki elérhető Totem típusú lényekkel foglalkozik.

Ők a játszmák után tapasztalati pontokkal gazdagodnak, és szinteket lépnek. Az első tíz szint meglépése folyamán minden második szint elérésénél a játékos megszerezheti a kasztra jellemző alapkártyákat, utána az alapkártyák "golden" változatát érheti el. Továbbá valódi pénzzel bővíthető ez a gyűjtemény: Alleria Windrunner(hunter), Medivh(mage), Magni Bronzebeard(warrior) hősökkel fejenként 1500 forintért. Ha World of warcraftban elérünk 20-as szintet egy új karakterrel, akkor megkapjuk Lady Liadrint, egy paladin hőst. Egy ideig egy különleges, WWF-el összedolgzó promóció keretében meg lehetett venni Khadgart is, mage hősnek.

Lapok[szerkesztés]

A lapokat háromfelé lehet osztani: minionok, fegyverek és spellek. A minionok a táblán maradnak, egészen halálukig életben maradnak, míg a spelleknek egyszeri hatásuk van, a fegyverek pedig engedélyezik a hősödnek a támadást, ameddig nem használódnak el.

Minionok[szerkesztés]

A minionoknak van életpontjuk és sebzésük. Ha egy minion életpontja elfogy, akkor meghal, és nem játszik tovább. Egy miniont a kijátszása utáni körtől kezdve minden körben egyszer támadhat, ekkor a megtámadott félnek az életpontja csökken a támadó fél sebzéspontjával, de ha miniont támad, akkor ez visszafelé is hat.

Speciális kulcsszavak[szerkesztés]

 • Battlecry (csatakiáltás): amikor kijátszod ezt a miniont, akkor csinál valamit. (Fegyverekre is vonatkozhat).
 • Deathrattle(halálhörgés): amikor a minionnak elfogynak az életpontjai, akkor csinál valamit. (Fegyverekre is vonatkozhat).
 • Taunt(figyelemelterelés): minden ellenfélnek ezt a miniont kell támadni.
 • Windfury(széldüh): ez a minion kétszer is támadhat minden körben. Leginkább a sámánhoz kapcsolódik. (Fegyverekre is vonatkozhat).
 • Stealth(álca): ameddig a minion nem sebez, addig nem lehet megcélozni. Leginkább a zsiványhoz kapcsolódik.
 • Divine shield(szent pajzs): amikor a minion először sebződik, akkor nem csökken az életpontja. Leginkább a paplovaghoz kapcsolódik.
 • Choose one(válassz egyet): amikor a lapot kijátszod, akkor két válaszlehetőségből kell az egyiket választanod. Druida-specifikus. (Varázslatokra is vonatkozhat.)
 • Overload(túltöltés): a következő körben ennyivel kevesebb manád lesz. Sámán-specifikus. (Fegyverekre és varázslatokra is vonatkozhat).
 • Combo(kombó): akkor aktiválódik, ha már játszottál ki lapot ebben a körben. Zsivány-specifikus. (Fegyverekre és varázslatokra is vonatkozhat).
 • Discard(eldob): eldob egy véletlen kártyát a kezünkből. (Varázslatokra is vonatkozhat)
 • Enrage(feldűhit): amikor a minion megsérül, de nem fogynak el az életpontjai akkor aktiválódik.
 • Freeze(fagyasztás): amikor a minion "megfagy" akkor nem lehet vele ütni egy körig.(Varázslatokra is vonatkozhat)
 • Immune(immunítás): olyan mint egy Divine Shield csak ez örökre szól, nemlehet Immune-os lényt kijelölni sem, ha Taunt-os minion lesz Immune, akkor nem számit a Taunt.
 • Inspire(inspirálás): ez akkor aktiválodik amikor a Hero Power-ünket ("hősképesség") aktiváljuk.

Spellek[szerkesztés]

A spelleknek csak egyszeri hatásuk van, ami nagyon különböző lehet. A hatás azonnal aktiválódik, kivéve a secreteké.

Secretek[szerkesztés]

A secretek akkor aktiválódnak, ha az ellenfél körében megtörténik egy bizonyos akció. Csak három kasztnak vannak secretei: a paladinnak, a hunternek és a magenek.

Fegyverek[szerkesztés]

A fegyvereknek két tulajdonságuk van: támadás és tartósság. A támadással egyenlő támadást biztosít a hősödnek, amivel a tartóssággal egyenlő számú támadást tehetsz. Minden kaszt rendelkezik fegyverekkel kivéve a mágus,a druida,a pap és a boszorkánymester, a harcos a paplovag és a zsivány rendelkezik a legtöbb fegyverrel, míg a vadásznak és a sámánnak csak limitált a készletük.

Paklik összeállítása[szerkesztés]

Jelenleg 743 kártyalapból válogathatók össze a 30 lapos paklik. Egy lapból kettő ugyanolyan szerepelhet egy pakliban, kivéve a „legendary” lapokat, mert azokból mindössze egy. Léteznek a játékbeli előrehaladással megnyerhető, úgynevezett „soulbound” kártyák, és olyanok, amelyek játékbeli, vagy valódi pénzen vett öt lapos csomagokból bonthatóak. A bontott lapok bizonyos mennyiségű „dust”-ért (porért) visszaadhatóak, majd a belőlük kinyert dustból új kártyákat készíthetünk. (A soulbound lapok nem készíthetőek ezen a módon.) Kártyalapok közvetlenül valódi pénzen nem vásárolhatóak, kizárólag az öt véletlenszerű lapot tartalmazó csomagok, és Aréna belépőjegyek, de ezek is megválthatóak a játékbeli fizetőeszköz, a „gold” (arany) segítségével.

Lapok besorolása[szerkesztés]

A játék a bontható kártyalapokat négy kategóriába sorolja, azok gyakoriságának és értékének függvényében.

Angol/Magyar név Jelölés Eladási ár (dust) Vételár (dust)
Common/Gyakori Szürke 5 40
Rare/Ritka Kék 20 100
Epic/Hősi Lila 100 400
Legendary/Legendás Narancs 400 1600

Mindegyik kártyalapnak létezik golden változata, hasonlóképpen a Magic: The Gathering foilos kártyáihoz.[6] A lapok golden változata megegyezik a sima változatokkal, kivéve, hogy a golden lapok animált grafikával rendelkeznek, és mind az eladási, mind a vételáruk magasabb.

Fizetőeszköz[szerkesztés]

A játék belső fizetőeszköze a gold (arany). Gold küldetésekből nyerhető, vagy minden harmadik nyert játszma után jutalmul 10 goldot kap a játékos. Küldetést minden nap egyet general a játék, ha ezt nem teljesíti a játékos, akkor sem vész el, másnap a következő napival együtt teljesítheti. Egy öt kártyalapot tartalmazó csomag (Expert pack) ára 100 gold, az Aréna belépőjegy pedig 150 gold.

Játékmódok[szerkesztés]

A játékban alapvetően öt játékmód létezik: Practice (Gyakorlás), Casual (Általános), Ranked (Verseny), Arena (Aréna),Tavern Brawl (Kocsmai Verekedés).[7]

Practice[szerkesztés]

A gyakorló játék folyamán a mesterséges intelligenciával csaphat össze a játékos. A játék során kapott küldetések, amikért "arany" kapható ebben a játékmódban nem teljesíthetőek, azonban a karakterek itt is képesek szintet lépni.

Casual[szerkesztés]

Ez a legalapvetőbb játékmód, mely során a játék két emberi ellenfelet sorsol össze.

Ranked[szerkesztés]

A játékmenet megegyezik a Casual játékmóddal, de azzal a különbséggel, hogy a játékosok egy 25 divízióból álló létrán vannak osztályozva teljesítményük szerint. A rendszer a következő: a huszonöt divízió 5 nagyobb, színnel jelölt egységre van bontva, és mindegyiket valamely kártyalap szimbolizálja. Egy divízióból úgy lehet magasabb, vagy alacsonyabb divízióba jutni, hogy minden divízióhoz tartozik valahány csillag, ha a játékos elveszít egy játszmát, akkor veszít egy csillagot, ha megnyer egy játszmát akkor nyer egyet. Ha a játékos túljut az 1. számú divízión, akkor a Legend besorolást kapja, amely során már nem csillagokat szerezhet a játékos, hanem azt láthatja, hogy a régió hanyadik legjobb játékosa.

Arena[szerkesztés]

Az Aréna játékmódba a játékos 150 gold-ért vagy valódi pénzért belépőjegyet válthat. Itt 30 véletlenszerű lapból állíthatja össze a pakliját, amely addig érvényes, amíg el nem veszt három meccset az arénában. Ha elvesztett három meccset, akkor garantáltan kap egy öt kártyalapot tartalmazó csomagot, és a megnyert játékok arányában egyéb nyereményeket. Maximum 12 győzelemig mehet egy aréna.

Tavern Brawl[szerkesztés]

A Tavern Brawl játékmódban a játék két emberi ellenfelet sorsol össze, akik minden héten új, megváltozott szabályok szerint kell hogy összecsapjanak.

Egyjátékos kalandok[szerkesztés]

Az egyjátékos kalandokban 700 aranyért vehetünk egy szárnyat,minden kaland 4-5 szárnyat számlál egy szárnyban 2-5 ellenséget legyőzve kapjuk meg hőn áhított lapjainkat.

Az egyjátékos kalandoknak 3 fázisa van:

 • Normal: itt kapjuk meg a lapok nagy részét, ez a legfontosabb rész
 • Class challenges: Egy előre összeállított paklival kell legyőznünk egy ellenfelet, amitől kapunk 1 lapot
 • Heroic: Nagyon nehéz ellenségeket kell legyőznünk, és ha egy kalandban legyőztük az összes ellenséget, akkor a játék egy hátlappal jutalmaz minket a játék.

Curse of Naxxramas[szerkesztés]

A játékhoz hozzáadott egyjátékos kaland, a Curse of Naxxramas (Naxxramas átka) 30 új kártyalapot, új egyedi játéktáblát, és egy új egyjátékos játékmenetet tartalmaz, amelyben nem játszható karaktereket kell legyőzni. Megjelenése Európában 2014. július 23-ára volt bejelentve,[8] azonban egy nappal korábban, július 22-én vált elérhetővé.[9] A kaland a lebegő Naxxramas körül forog, ahová a lich Kel'Thuzad összegyűjt mindenféle szörnyűséget.

Blackrock Mountain[szerkesztés]

A második egyjátékos kaland, a Blackrock Mountain 2015 március 6-án lett bejelentve, a Pax East rendezvényen, majd 2015 április 2-án vált elérhetővé. Ez a kiegészítő 17 ellenfelet, 31 új kártyalapot, új egyedi játéktáblát és egyedi kártyahátlapokat tartalmaz.[10] A történet a Blackrock Mountaint lakó két ellenséges frakció, a Nefarius által vezetett sárkányok, és a Ragnaros által vezetett törpök harca körül forog.

League of Explorers[szerkesztés]

Ez a harmadik egyjátékos kaland, amely 2015 November 13.-án jött ki. 13 ellenfelet, 37 kártyalapot, 2 játéktáblát, két hátlapot tartalmaz. A történet a League of Explorers nevezetű felfedezőcsapatról szól, név szerint: Elise Starseeker ("a kartográfus"), Reno Jackson, Brann Bronzebeard és Sir Finley Mrrrglington. A történet a Staff of Origination kereséséről szól, ahogy a kalandoroknak külön-külön meg kell keresniük a darabokat, amelyeket összeillesztve megszerezhetik a kincset. Igen ám, de a darabokat őrző erőkön kívül is akad ellenségük: Rafaam, a főtolvaj!

One night in Karazhan[szerkesztés]

Ez a negyedik egyjátékos kaland, amely 2016 augusztus 11-én lépett érvénybe. A történet a különleges, Karazhan mágikus tornyában megrendezett partiról szól, amelyre a játékosnak meghívója érkezik. A házigazda Medivh, az Őriző, akinek a lakhelyéül is szolgál ez az arkán mágiákat összegyűjtő építmény. Azonban hiába érkeznek meg a vendégek, egyvalaki hiányzik: Medivh! A torony megbűvölt lakói Medivh védőbűbájai nélkül a vendégek életére törnek; a játékos feladata kideríteni, hogy vajon mi történt.

Kiegészítők[szerkesztés]

Goblins vs Gnomes[szerkesztés]

A játék első kiegészítője, a Goblins vs Gnomes (Goblinok a gnómok ellen) 123 új kártyalapot és új egyedi játéktáblát tartalmaz. A kiegészítő témája a Goblinok és Gnómok rivalizálása, illetve az általuk készített mechanikai csodák.

The Grand Tournament[szerkesztés]

A játék második kiegészítője, a The Grand Tournament 2015 július 22-én került bejelentésre, és 2015 augusztusától vált elérhetővé. A kiegészítő 132 új kártyalapot tartalmaz.[11] A kiegészítő témája a Grand Tournament, ami eredetileg a legnagyobb hősök kiválasztására volt elrendelve, ám ma már csak egy hatalmas fesztivál, ahol a bajnokok összemérhetik az erejüket.

Whispers of the Old Gods[szerkesztés]

A játék a harmadik kiegészítője, a Whispers of the Old Gods 2016 mácius 11-én lépett érvénybe.. A kiegészítő témája az Ősi Istenek, akik ugyan évezredekig álmukat aludták, ám most felébrednek, és a szörnyűségeket rázúdítják a világra.134 lapot tartalmaz.

E-sport[szerkesztés]

A játék nagyon fontos része a profi e-sport. A játékosok a twitchen és hasonló helyeken közvetítik meccseiket, és profi bajnokságokon is összecsapnak, általában jelentős pénzdíjakért. A jelentős eseményeken, mint a Blizzcon, DreamHack, vagy a SeatStory cup-on olyan játékosok csapnak össze, mint Jason "Amaz" Chan, Aleksandr "Kolento" Malsh, Octavian "Kripparian" Morosan, vagy Thijs "ThijsNL" Molendijk.

Az eddigi BlizzCon (gyakorlatilag a Hearthstone világbajnokság) győztesek: James "Firebat" Kostesich, Sebastian "Ostkaka" Engwall és Thjs "ThijNL" Molendijk.

A legjobb magyar Hearthstone játékos Exigo.[forrás?]

Megjelenés[szerkesztés]

A Hearthstonet a Penny Arcade Expón mutatták be 2013 márciusában, és a megjelenést még az évre tették.[12] 2013 augusztusától a játék zárt béta fázisba lépett, amelybe több mint egy millió játékost vontak be, a nyílt béta változatot decemberre tervezték, de az végül 2014. januárra csúszott át. Az Android- és iOS-változat bejelentése 2013 novemberében történt. A játék végül 2014 márciusában jelent meg Windowsra, áprilisában pedig iPadra.[13]

Magyar Hearthstone közösségek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Frissítve: 2015.08.06.
 2. Hearthstone System Requirements battle.net (Megtekintés dátuma:2013.12.29.) - angol nyelven
 3. Hearthstone FAQ battle.net (megtekintés dátuma: 2013.12.23.) - angol nyelven
 4. Makuch, Eddie: Hearthstone Reaches 30 Million Players. GameSpot, 2015. május 5. (Hozzáférés: 2015. május 6.)
 5. Hearthstone: Heroes of Warcraft bétateszt PC Guru, 2013.09.17. (Megtekintés dátuma: 2013.12.23.)
 6. What we know so far about Hearthstone: Heroes of Warcraft Joystick, 2013.03.22. (Megtekintés dátuma: 2013.12.09.) - angol nyelven
 7. Hearthstone: Heroes of Warcraft screenshots show cards, characters VG247, 2013.11.08. (Megtekintés dátuma: 2013.12.30.) - angol nyelvtan
 8. Curse of Naxxramas Creeps Out on July 23! (angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 20.)
 9. Curse of Naxxramas™ Now Live . . . Er, Undead! (angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 22.)
 10. Blackrock Mountain - New Cards, Card Backs, Gameboard, Cinematic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
 11. The Grand Tournament™ (angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. augusztus 6.)
 12. Blizzard announces digital collectible card game Hearthstone: Heroes of Warcraft Joystick, 2013.03.22. (Hozzáférés dátuma: 2013.12.29.) - angol nyelven
 13. Hearthstone™ Now Available on iPad®! battle.net, 2014.04.16. (Hozzáférés dátuma: 2014.05.10.) - angol nyelven
 14. http://hearthstonehungary.hu/node/hearthstone-hungary-hivatalos-magyar-hearthstone-rajongoi-oldal 2014.08.12. Magyarország egyetlen hivatalos Hearthstone rajongói oldala.