Harlekin agyarashal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harlekin agyarashal
Illusztráció a harlekin agyarashalról
Illusztráció a harlekin agyarashalról
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Ajakoshalfélék (Labridae)
Nem: Choerodon
Faj: C. fasciatus
Tudományos név
Choerodon fasciatus
Günther, 1867
Szinonimák

  • Lienardella fasciata (Günther, 1867)
  • Xiphochilus fasciatus (Günther, 1867)

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Harlekin agyarashal témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Harlekin agyarashal témájú médiaállományokat és Harlekin agyarashal témájú kategóriát.

harlekin agyarashal
harlekin agyarashal egy angliai akváriumban

A harlekin agyarashal (Choerodon fasciatus) a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, az ajakoshalfélék (Labridae) családjába tartozó faj. Szubtrópusi elterjedésű, tengeri hal, a korallzátonyok közelében fordul elő 5-35 méteres mélységben. Emberre teljesen veszélytelen, az akváriumok kedvelt díszhala.

Előfordulása[szerkesztés]

A tengerbe nyúló zátonyok lakója, ott ahol a vízhőmérséklet 25-28 Celsius-fok körül van. A Csendes-óceán nyugati részén a Rjúkjú-szigetektől Tajvanig, illetve a Vörös-tengertől Új-Kaledónián át Ausztráliáig fordul elő, de populációi nem összefüggő, hanem elszórt területeket alkotnak.

Megjelenése[szerkesztés]

A kifejlett példányok nagysága 30 centiméter. Élénk színű tengeri hal a testét 7 vagy 8 pár egymást váltó, vörös, kék, fehér és feketés sávok díszítik. Az Ausztráliában előforduló példányok általában erősebb színárnyalatokat viselnek. A mellúszókat 2 nem elágazó, és 14 elágazó úszósugár merevíti. 10-14 darab hát előtti pikkelye van, melyek a fej felső részének középvonalán elhelyezkedő szemüreg hátsó meghosszabbítása előtt az orr irányába nyúlnak.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálkozását tekintve ragadozó életmódot folytat, étrendjét puhatestűek, rákok, férgek és tüskésbőrűek alkotják. Akváriumi tartása során elfogyasztja a húsos ételeket és a sózott rákot. Viselkedését tekintve monogám életmódot folytat és territóriumot tart fenn, melyet szükség esetén meg is védelmez. De megfigyelték azt is, hogy a felnőttek időszakosan együtt is élhetnek kis laza csoportokban.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Akváriumi tartása a közepesen nehezek közé sorolható. Monogám életmódja miatt ideális, ha egyedül van. Fiatalabb korában viselkedése félénk és más fajok támadásait nem tudja kivédeni. Felnőtt példányai viszont agresszívvé válnak a vele együtt tartott más fajokkal szemben. Az ideális akvárium számára 500 literes és a sós víz hőmérsékletének 25 Celsius körülinek kell lennie.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Internetes leírások a harlekin agyarashalról[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]