Hard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rihanna
Hard
Kislemez a Rated R albumról
Megjelent 2010. január 19.
Felvételek 2009. október
Stílus Hiphop, R&B, dancehall
Hossz 4:10
Kiadó Def Jam
Szerző Terius "The-Dream" Nash, Christopher "Tricky" Stewart, Robyn Fenty, Jay Jenkins
Producer The-Dream, Tricky Stewart
Rihanna-kronológia
Russian Roulette
(2009)
Hard
(2010)
Rude Boy
(2010)
Young Jeezy-kronológia
Fed Up
(2009)
Hard
(2010)
Put Your Hands Up
(2010)
A(z) Rated R album dalai
Wait Your Turn
(2)
Hard
(3)
Stupid in Love
(4)

A Hard egy szám a barbadosi előadó, Rihanna negyedik stúdióalbumáról, a Rated R-ről. Young Jeezy, az amerikai rapper is közreműködik a dal munkálataiban. Ez a második kislemez az Egyesült Államokban és a negyedik az Egyesült Királyságban. 2009. november 10-én az előbbi ország rádióállomásain debütált. 2010. augusztusában jelent meg az Egyesült Királyságban kislemezként. Terius "The-Dream" Nash, Rihanna, és Jeezy írta a dalszöveget, a produceri munkálatokat The-Dream és Christopher "Tricky" Stewart végezte.

A szám pozitív visszajelzésekkel büszkélkedhet, melyek a szám hiphop hangulatáról és Rihanna hangjáról szóltak elsősorban. Kanadában és az Egyesült Államokban a toplisták felsőbb helyezéseit is elérte a szám, annak ellenére, hogy csak amerikai rádiókban játszották, a kislemez külföldi sikerei miatt ott is gyorsan felkerült a listákra, és platina "rangot" is elérte.

A dalhoz tartozó videoklip egy sivatagban játszódik, Rihanna és Jeezy is szerepel benne. A kritikusok változó véleményt alkottak a videóról, leginkább agresszió és háború ábrázolása miatt. Rihanna több élő eseményen előadta a szerzeményt. Több remixváltozat készült, többek között Lil Kim és Trey Songz közreműködésével.

Háttér[szerkesztés]

Egy interjúban, Mikkel S. Eriksen (producer) megerősítette, hogy a Rated R című korong második kislemeze a Wait Your Turn, később mégis kiderült, hogy a Hard lesz.[1] Egy MTV-nek adott interjú során Rihanna ezt nyilatkozta:

"Amikor először hallottam a dalt, Párizsban voltam, Dream és Tricky lejátszották a számot. Mutattak még pár felvételt, de ez megragadt bennem. Micsoda gőg volt benne, ami abból van ami eddig vagyok...ami az egyik ok amiért akartam. Vidám volt. Kérkedő. (...) Young Jeezy volt a tökéletes személy, ami a dal témáját illeti. A dal hangulata miatt. Az ő részét egyszerűen imádom, sokat adott a számhoz."[2]

A Rap-Up-nak nyilatkozva, mielőtt a dal neve és részletei ismertek voltak, Tricky Stewart ezt mondta:

"Nem beszélhetek arról, ami történt, de ez igazán jó nekem. Egy nagyon, nagyon nagy felvételt készítettünk, de nem mondhatom el a címét, vagy bármi mást ezzel kapcsolatban, mivel ez hatalmas titok. Ebből mindenképp kislemez lesz. De nem az első, vagy a második. Biztos vagyok benne." Stewart szerint ez egy indulatos dal. Amikor az énekesnő Umbrella című slágerével hasonlították össze, ezt felelte:

"Nem, ez más. Egy szupersztár lépést tesz egy teljesen más irányba."[3]

Fogadtatása[szerkesztés]

Monica Herrerra ezt mondta a dalról:

"Rihanna hatásosan felveszi a hiphop állapotot, és még beszervezte a rapper Young Jeezy-t is, aki megadja a dalhoz szükséges löketet (...)."

A New Musical Express szerint "habár Jay-Z nem vett részt a munkálatokban, hatása kézzelfogható." Volt, aki a számot szolidnak és fülbemászónak nevezte. Jeezy része sokak szerint karakteresen erős volt a felvételben.

Videoklip[szerkesztés]

2009 decemberében forgatták a videoklipet, Melina vezényletével, a felvétel pedig az MTV-n debütált december 17-én.[4] A videó premierje előtt Rihanna ezt nyilatkozta:

"(...) Az egész egy katonás ötletre épült. Vannak tankjaink, seregeink, helikoptereink, robbanások… Őrület."[5]

A felvételen Rihanna látható, némelyik jelenetben Jeezy is felbukkan, sivatagi és katonai témára épült az egész kisfilm.

Élő előadások[szerkesztés]

A Hard-ot 2009. november 8-án adta elő először, a Jay-Z's concert at UCLA Pauley Pavilion nevű rendezvényen. 2009. november 16-án a Nokia koncerten a Rated R című album promotálása céljából szintén előadta a szerzeményt.[6] Közösen a Saturday Night Live-on december 5-én énekelték el.[7] 2010. február 4-én a Super Bowl Fan Jam on VH1 nevezetű rendezvényen Timbaland és Justin Bieber oldalán lépett fel.[8] 2010. március 27-én, Rihanna egyveleget adott elő, melynek még a Rude Boy és Don't Stop the Music is része volt a 2010 Nickelodeon Kids' Choice Awards-on.

Dallista[szerkesztés]

Hard (kislemez)
  Cím Hossz
1. Hard 4:10
Hard (Remixek)
  Cím Hossz
1. Hard (Jump Smokers Radio Edit) 3:10
2. Hard (Jump Smokers Radio Edit) 3:43
3. Hard (Jody den Broeder Radio Edit) 3:30
4. Hard (Jump Smokers Extended) 3:36
5. Hard (Chew Fu Granite Fix Extended) 5:27
6. Hard (Jody den Broeder Club Remix) 6:43
7. Hard (Jody den Broeder Dub) 6:45

Források[szerkesztés]