Fading

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rihanna
Fading
Dal a Loud albumról
Megjelent 2010
Felvételek 2010
The Bunker Studios
Párizs
Stílus Pop, R&B
Hossz 3:20
Kiadó Def Jam
Szerző Jamal Jones, Ester Dean
Producer Polow da Don
A(z) Loud album dalai
Cheers (Drink to That)
(3)
Fading
(4)
Only Girl (In the World)
(5)

A Fading (IPA: [feɪ'dɪ·ŋ], az angol szó magyarul a.m. halványulás, fakulás) Rihanna barbadosi énekesnő dala ötödik, Loud című albumáról. Jamal James és Ester Dean voltak a szám szerzői, producere Polow da Don. Zeneileg a felvétel az ír énekesnő, Enya One by One című számát idézi (az A Day without Rain című albumról), míg dalszövege alapján egy kapcsolat befejezéséről szól. A kritikusokat megosztotta a Fading, egyesek dicsérték a producert, mások azt hangsúlyozták, hogy a felvétel semmi egyedit nem tartalmaz, nem egy szerint a Take a Bow című kislemezéhez hasonlít. A dalt Rihanna a Loud Tour bizonyos állomásain adja elő.

Háttér[szerkesztés]

A dalt a Loud Tour bizonyos állomásain adja elő az énekesnő.

A Loud munkálatai 2010. februárjában kezdődtek, és közel 6 hónapot vett igénybe, mialatt a Last Girl on Earth Tour állomásait járta és a Battleship forgatásán vett részt az énekesnő.[1][2] 2011. márciusában Rihanna rajongói segítségét kérte, hogy válasszák ki neki következő kislemezét az S&M után. A Cheers (Drink to That), Man Down, California King Bed és Fading című felvételek közül lehetett választani, a legnépszerűbbhöz videóklipet is ígért az énekesnő.[3] Március 12-én született meg az eredmény: a California King Bed került ki győztesként, így ezt adta ki az album következő kislemezeként.[4][5] Az Egyesült Államokban a Man Down előbb került a rádiók műsoraira.[6] 2011. augusztusában egy remixváltozat jelent meg, melyről azonnal olyan hírek terjedtek, hogy ez lesz a Loud bővített kiadásának első kislemeze.[7] Az énekesnő megcáfolta a híreket, hiszen egy teljesen új albumot ad ki Talk That Talk címmel 2011. novemberében.[8]

Zene és dalszöveg[szerkesztés]

A dalt Jamal James és Ester Dean írta, producere Polow da Don volt, zeneileg Enya One by One című számát idézi.[9] Sandy Vee közreműködésével 2010-ben Párizsban, a The Bunker Studio's-ban vették fel a számot. A felvételben két hangszer, zongora és hegedű szólal meg.[10] A dal szövege arról szól, hogy egy nő otthagyja barátját egy halványuló kapcsolat befejezéseként. Emily Mackay szerint az énekesnő korábbi kislemezeire emlékeztet a felvétel, így például a Take a Bow című számra.

Élő előadások[szerkesztés]

Habár televíziós fellépéseken sosem adta elő az énekesnő a dalt, a Loud Tour dallistáján helyet kapott a felvétel.[11][12][13] 2011. június 6-án és 7-én Kanadában, Toronto városában adta elő a Fading-et.

Közreműködők[szerkesztés]

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (2011) Legjobb helyezés
Brit kislemezlista[14] 187

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fading (song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]