Hamar Zsolt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hamar Zsolt
Életrajzi adatok
Született 1968. október 25. (54 éves)
Budapest
Pályafutás
Díjak Liszt Ferenc-díj (2001)
Tevékenység karmester
SablonWikidataSegítség

Hamar Zsolt (Budapest, 1968. október 25. –) Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész. 2017. március 17-től[1] 2020 júliusáig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.[2]

Eddigi életpályája[szerkesztés]

Hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult zeneszerzést Fekete Győr Istvánnál. A Zeneakadémián a Petrovics Emil professzornál zeneszerzésből diplomázott, illetve tanulmányai utolsó évétől karmesterképző szakot is végzett, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 1995-ben kitüntetéssel diplomázott.

1997 őszén – Kocsis Zoltán zeneigazgató meghívására – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki. 2000-től 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok - Pécs zeneigazgatója. 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesterként fellép a világ számos zenei központjában. Vezényel Olaszországban az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban. A Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt. 2004 szeptemberétől az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere. A 2004/2005-ös évadban fellépett Linzben a Bruckner Orchester, Japánban a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburgban a Mozarteum Orchester élén, valamint Bázelban, Meranóban és Európa számos városában. 2007-ben debütált a Zürichi Operában, és a következő két évadban három premiert és további két produkciót vezényelt. A 2009/2010-es évadban vezényel a Zürichi Operaházban, a Göteborgi Operaházban, koncerteket vezényel Salzburgban és Mainzban.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap