Haan Antal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haan Antal

Született1827. január 5.
Békéscsaba
Meghalt1888. május 9. (61 évesen)
Capri, Olaszország
Nemzetiségemagyar
Stílusaromantika
A Wikimédia Commons tartalmaz Haan Antal témájú médiaállományokat.

Haan Antal (Békéscsaba, 1827. január 5.Anacapri, Capri, Olaszország, 1888. május 9.) festőművész, Haan Lajos történetíró öccse.

Életpályája[szerkesztés]

Békéscsabán született, apja Haan János csabai evangélikus lelkész. Elemi iskoláit Békéscsabán végezte, majd Szarvason és az eperjesi kollégiumban tanult.[1] Festészetet a bécsi képzőművészeti akadémián tanult 1845-től. 1848-1849 között őrmesterként harcolt a szabadságharcban, majd a szabadságharc bukása után közlegényként szolgált egy ideig a Habsburg Birodalom seregében.[1] 1849 után kivándorolt Itáliába, majd 1863-tól hazatért Békéscsabára, de egy évtized múlva újra visszatért Olaszországba, és végleg Capri szigetén telepedett le. Vallásos tárgyú képeket, oltárképeket és portréképeket festett. A Magyar Nemzeti Múzeum megbízásából eredeti méretben lemásolta Raffaello vatikáni Stanza freskóit.

Alkotásai megtalálhatók többek között a Szépművészeti Múzeum, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében is.

Művei[szerkesztés]

Hölgy portréja
  • IX. Pius pápa portréja, 1857
  • Időszaki tábla a magyar protestáns egyház történetéhez (Pest, 1859 vagy 1860) - bátyjával közösen kiadott könyve
  • Léda a hattyúval, 1861
  • Ujságot olvasó férfi
  • Judit és Holofernész, 1853, Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd[2]

Emlékezete[szerkesztés]

Halála után neve, illetve sírjának helye egy időre feledésbe merült, azonban többek között dr. Bereczky Zsolt kutatásainak köszönhetően életműve ma már újra ismert és elismert.[1][3] Születésének 175. évfordulója tiszteletére a békéscsabai városházán emlékünnepséget rendeztek, illetve emléktáblát avattak a tiszteletére.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]