Hártyásorrú denevérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hártyásorrú denevérek
Artibeus
Artibeus
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Kis denevérek (Microchiroptera)
Család: Hártyásorrú denevérek (Phyllostomidae)
Gray, 1825
Szinonimák
  • Phyllostomatidae
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hártyásorrú denevérek témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hártyásorrú denevérek témájú médiaállományokat és Hártyásorrú denevérek témájú kategóriát.

A hártyásorrú denevérek (Phyllostomidae) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjébe, ezen belül a kis denevérek (Microchiroptera) alrendjébe tartozó család.

A hártyásorrú denevérek családja 8 alcsaládot, 56 nemet és 192 fajt tartalmaz.

Tudnivalók[szerkesztés]

A hártyásorrú denevérek megtalálhatók az egész Közép- és Dél-Amerikában, Mexikótól egészen Észak-Argentínáig. Ökológiai szempontból ez a család a legváltozatosabb a denevérek között. A legtőbb faj rovarokkal táplálkozik, de vannak köztük gyümölcsevők is, például a gyümölcsevő denevérek (Stenodermatinae) és a rövidfarkú hártyásorrú denevérek (Carolliinae). Az amerikai földrész legnagyobb denevére, a Vampyrum spectrum, galamb méretű madarakat és egyéb gerinceseket is képes zsákmányolni. Ennek a denevércsaládnak a fajai, környezetük minden lehetőségét kihasználják. A hártyásorrú denevér-fajok több, különböző csoportokra oszlanak, mindegyik a magának megfelelő táplálékot felhasználva. A különböző csoportok fajai gyümölcsökkel, nektárral, virágporral, rovarokkal, békákkal, egyéb kisebb gerincesekkel, köztük más denevérfajokkal is táplálkoznak. A vérszopó denevérek (Desmodontinae) alcsaládjába tartozó három faj a vérszopásra specializálódott.

E család, a fajok nagy hártyásorráról kapta a nevét. A nektár- és virágporral táplálkozó fajok hártyásorra valamivel kisebb, mint a vadászó fajoké. Ezek az állatok az a hártyás orrukon bocsátják ki az ultrahangot. Az Óvilágban a Hipposideridae-fajoknak van hasonló felépítésű orruk.

Az állatok általában barnák, szürkék vagy feketék, de egy fajuk teljesen fehér. A fej-törzs hosszuk 4 - 13,5 centiméter között van, súlyúk pedig 7 - 200 gramm között. A legtöbb faj kisebb csoportokban pihen, de egyes fajok több száz állatot számláló kolóniákat alkotnak. Pihenés közben barlangokban, elhagyott üregekben vagy faodvakban tartózkodnak. Ezek a denevérek nem hibernálnak, de észrevettek néhány fajt, amely nyári félálomba merült.[1][2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 8 alcsalád tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Macdonald, D.: The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File, 805. o. (1984). ISBN 0-87196-871-1 
  2. Wetterer et al. 2000

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leaf-nosed bat című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899