Gyilkos memória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyilkos memória
(Memory)
2022-es amerikai film
RendezőMartin Campbell
Alapmű'
Műfaj
  • thrillerfilm
  • akciófilm
  • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróDario Scardapane
Főszerepben
ZenePhotek
OperatőrDavid Tattersall
Gyártás
GyártóBlack Bear Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő114 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Bemutató
  • 2022. április 28. (Irak)
  • 2022. április 29. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, India)[1]
Bevétel
  • 13 897 255 $ (világszerte)
  • 7 329 043 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyilkos memória (eredeti cím: Memory) 2022-ben bemutatott amerikai akcióthriller, amelyet Dario Scardapane forgatókönyvéből Martin Campbell rendezett. Jef Geeraerts De Zaak Alzheimer című regénye alapján készült, valamint a regény korábbi adaptációjának, Az Alzheimer ügy (2003) című filmnek a remake-je. A főbb szerepekben Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci, Harold Torres, Taj Atwal és Ray Stevenson látható.

2022. április 29-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban az Open Road Films forgalmazásában, kritikai szempontból többnyire negatív véleményeket kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

Alex Lewis Mexikóban élő bérgyilkos, korai stádiumú Alzheimer-kórban szenved és Davana Sealman megbízásából dolgozik. A texasi El Pasóban egy Ellis Van Camp nevű férfi megölésével bízzák meg. Alex demens bátyja az El Pasó-i idősek otthonában lakik. Eközben Vincent Serra különleges ügynök beépül, hogy El Pasóban elfogjon egy Papillion nevű szexkereskedőt, aki 13 éves lányát, Beatrizt árulja. Vincent megöli Papilliont, miután az túszul ejti Beatrizt.

Beatriz végül a gyermekvédelmi szolgálathoz kerül. Eközben Alex megöli Ellist és sikerül ellopnia a széfjéből az USB stickeket, amelyeken Davana fiának, Randy Sealmannek a kiskorú Beatrizzel folytatott szexuális kapcsolatáról készült képek vannak. Később Alexet Beatriz megölésével bízzák meg, de nem hajlandó elvégezni a feladatot, mert a számára a gyerekek megölése tabu téma; felkutatja Davana ügyvédjét, William Bordent és megfenyegeti. Beatrizt azonban egy másik bérgyilkos, Maurizio megöli, ami Alexet feldühíti, és úgy dönt, bosszút áll Davanán.

Alex egy bárban megismert nő segítségére siet, miután egy részeg férfi közeledni kezd felé. A nőt Maurizio lövi le, aki Alexet is megpróbálja megölni. Alex és Maurizio tűzharcba keverednek. Alex végül lelövi a férfit, majd az autójába viszi a bérgyilkos és a nő holttestét és felrobbantja az autót. Később Alex agyonlövi William Bordent is, pánikba ejtve Randyt, mert rájön, hogy az, aki Ellis és William gyilkosa volt, valószínűleg hamarosan eljön érte.

Miután Randy partit rendez egy jachton, az FBI megérkezik, hogy megakadályozza az ellene tervezett merényletet. Alexnek azonban sikerül megölnie Randyt, mert a parti kezdete előtt a jachton rejtőzött el. Alex próbál elmenekülni, Vincent és Marquez sarokba szorítja, de sikerül meglépnie annak ellenére, hogy Marquez lőfegyverrel megsebesíti. Alex egy pékségben berendezett rejtekhelyén ellátja sérüléseit. Alex Alzheimer-kórja egyre rosszabbodik, Davana lakásába megy, hogy megpróbálja megölni őt, de ehelyett több rendőrtisztet is agyonlő, mielőtt Danny Mora nyomozó leütné. Eközben Davana felbérel egy másik embert Alex megölésére, megtorlásul Randy haláláért.

Alex kórházba kerül, Vincent és Linda előkeresi a pendrive-okat a rejtekhelyről, amelyek bizonyítékot tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy Randy megerőszakolta Beatrizt. Miután találkozik Alexszel a kórházban, Alex tájékoztatja Vincentet, hogy bizonyítéka van arra, miszerint Davana megfenyegette Ellist. Ennek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy bíróság elé állítsák, de azt állítja, nem emlékszik, hová tette a felvételt. Az Alex megölésére felbérelt bérgyilkos eljön érte, akit Alex túszul ejt. A helyszínre érkező rendőrök tévedésből lelövik a túszt, de Alex bejut Vincent kocsijába, és elmondja neki, Davana el akarja temetni mindezt (az angol "bury", "eltemetni" szót "b-e-r-y"-nak írja), mielőtt kiszállna és agyonlövik. Vincent később rájön, a "b-e-r-y" a pékségen található kiírás fennmaradó négy betűje volt, ahol Alex elrejtőzött. Megtalálja a felvételt, amelyen Davana megfenyegeti Ellist, de a kerületi ügyész közli vele, a felvétel nem elég a vádemeléshez. Vincentnek azt mondják, vegyen ki egy kis szabadságot. Nem sokkal később Marquez megöli Davanát, elvágva a torkát. Vincent és Linda egy bárban látja a haláláról szóló híreket. Vincent rájön, Linda azért hívta el, hogy alibit szolgáltasson neki.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Liam Neeson Alex Lewis Csernák János
Guy Pearce Vincent Serra Széles Tamás
Taj Atwal Linda Amisted Kis-Kovács Luca
Harold Torres Hugo Marquez Varga Gábor
Ray Fearon Gerald Nussbaum Maday Gábor
Monica Bellucci Davana Sealman Tóth Enikő
Ray Stevenson Danny Mora nyomozó Bognár Tamás
Mia Sanchez Beatriz Pekár Adrienn
William Borden Daniel De Bourg Markovics Tamás

A film készítése[szerkesztés]

2020 februárjában jelentették be, hogy Liam Neeson egy profi bérgyilkost fog alakítani a Martin Campbell által rendezett Gyilkos memória című akcióthrillerben.[3] A forgatás 2021 áprilisában kezdődött Bulgáriában Guy Pearce, Monica Bellucci, Harold Torres, Taj Atwal és Ray Fearon szereplésével.[4]

A projekt a Briarcliff Entertainment, az Open Road Films, a Black Bear Pictures, a Welle Entertainment, a Saville Productions és az Arthur Sarkissian Productions közös produkciója.[5] A film zenéjét Rupert Parkes szerezte, aki korábban együtt dolgozott Campbellel A védenc című filmben.

Bemutató[szerkesztés]

2022. április 29-én mutatták be az Egyesült Államokban az Open Road Films és a Briarcliff Entertainment forgalmazásában.[6] 2022. június 21-én jelent meg Video on Demand-on, majd 2022. július 5-én Blu-ray és DVD formátumban.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

7,3 millió dolláros bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, 6,7 millió dollárt más területeken, így világszerte összesen 14 millió dollárt gyűjtött.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a film nyitóhétvégéjén 2555 moziban 2-5 millió dollár közötti bevételre számítottak.[8] Az első napon 1,1 millió dollárt termelt, a debütálás után pedig 3,1 millió dollárt hozott, amivel a nyolcadik helyen végzett a jegypénztáraknál.[9] A második hétvégén 1,4 millió dollárt kasszírozott, majd a harmadik hétvégén 450 038 dollárral kiesett a bevételi lista első tíz helyéről.[10][11]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. június 10.)
  2. Gyilkos memória - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 7.)
  3. White, Peter: Liam Neeson To Star In Thriller 'Memory' From 'Casino Royale' Director, Black Bear & STXinternational – EFM. Deadline, 2021. április 14. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  4. N'Duka, Amanda: Guy Pearce & Monica Bellucci Join Liam Neeson In Action Thriller 'Memory'. Deadline, 2021. április 14. (Hozzáférés: 2021. április 14.)
  5. Open Road Films: Memory/Official Trailer/Only In Theatres April 29. YouTube, 2022. március 15. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  6. Fleming, Mike Jr.: Black Bear Pictures' Liam Neeson-Guy Pearce Actioner 'Memory' Acquired For U.S. By Briarcliff Entertainment & Open Road For April Theatrical Release. Deadline Hollywood, 2021. december 14. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  7. Memory DVD Release Date. www.dvdsreleasedates.com . (Hozzáférés: 2023. február 27.)
  8. Robbins, Shawn: Long Range Box Office Forecast: Memory and Updates on Key April Releases. Boxoffice Pro , 2022. április 1. (Hozzáférés: 2022. április 28.)
  9. Domestic 2022 Weekend 17. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2022. május 2.)
  10. Domestic 2022 Weekend 18. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2022. május 10.)
  11. Domestic 2022 Weekend 19. Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2022. május 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Memory (2022 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]