Kaliforniai földikakukk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gyalogkakukk szócikkből átirányítva)
Kaliforniai földikakukk
Arizonai példány
Arizonai példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Kakukkalakúak (Cuculiformes)
Család: Kakukkfélék (Cuculidae)
Alcsalád: Földikakukkformák (Neomorphinae)
Nem: Geococcyx
Faj: G. californianus
Tudományos név
Geococcyx californianus
(Lesson, 1829)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kaliforniai földikakukk témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai földikakukk témájú médiaállományokat és Kaliforniai földikakukk témájú kategóriát.

A kaliforniai földikakukk (Geococcyx californianus) a madarak (Aves) osztályának kakukkalakúak (Cuculiformes) rendjébe, ezen belül a kakukkfélék (Cuculidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: nagy futókakukk vagy gyalogkakukk.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikó északi részén található meg ez a madár. Elterjedése a Mojave-, a Sonora- és a Chihuaha-sivatagok bozótos-fás és ritka bozóterdős vidékeire korlátozódik.

Alfajai[szerkesztés]

  • Geococcyx californianus californianus
  • Geococcyx californianus conklingi
  • Geococcyx californianus dromicus
  • Geococcyx californianus kongligi

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 60 centiméter, ebből a farka 20 centiméter, testtömege 190-270 gramm. Pontosan a két szárny között látható egy sötét bőrfolt; ez lehetővé teszi a nap melegének gyors felvételét, így a bőr és az alatta húzódó erek felmelegednek. Éjszakai merevsége után a kaliforniai földikakukk testhőmérséklete emelkedik, és az állat fürgévé válik. Nyakát futás közben kinyújtva, egyenesen tartja. A hosszú farkát irányváltáskor egyensúlyozásra használja. Lába erős, óránkénti 32-42 kilométeres sebességnél a kaliforniai földikakukk becslés szerint tizenkét lépést tesz meg másodpercenként.[1] Tollazata a hátán, fején és begyén világosbarna, fekete és sötétbarna csíkokkal; a hasa fehér. Fején taréjszerűen feláll a toll.

Kifejlett példány vadászat közben
és egy fiatal

Életmódja[szerkesztés]

Általában magányosan él. Tápláléka rovarokból, gyíkokból, kígyókból, kisebb rágcsálókból és madarakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. Évente egyszer költ. A költési időszak március–április között van. A fészekben, ami egy kibélelt földmélyedés, 3-5 fehér tojás van. A legtöbb kakukkfélétől eltérően a kaliforniai földikakukk nem rakja a tojásait más madarak fészkébe. 17-19 napig kotlik a tojó. Kikelésükkor a fiókák csupaszok és feketék. A fiatal madarak 21 nap után repülnek ki.

Érdekességek[szerkesztés]

A kaliforniai földikakukk és életmódja ihlette a Kengyelfutó gyalogkakukk (eredeti angol címén The Road Runner Show) című televíziós rajzfilmsorozatot, amelynek a címszereplő madár a főszereplője is egyben. Ez utóbbi élete a sorozat minden epizódjában jórészt abból áll, hogy menekül az őt üldöző prérifarkas elől, illetve rendszeresen borsot tör a ragadozó orra alá, túljárva annak eszén. Jelentős különbség a létező madárfaj és a rajzolt hasonmás között, hogy utóbbi szinte követhetetlen sebességgel tud száguldozni, míg a valóságban a földikakukk gyalogos végsebessége nem sokkal múlja felül a 30 km/órát.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wood, Gerald. The Guinness Book of Animal Facts and Feats (1983). ISBN 978-0-85112-235-9 
  2. Lockwood, Mark W.. Basic Texas Birds: A Field Guide. University of Texas Press, 168. o. (2007). ISBN 978-0-292-71349-9 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]