Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
GOCE
Űrügynökség ESA
Gyártó Thales Alenia Space
Típus Földfigyelő műhold
Küldetés
Indítás dátuma 2009. március 17.
Indítás helye Pleszeck űrközpont
Hordozórakéta Rokot
Visszatérés dátuma 2013. október 21.november 11.
Élettartam 4 év 7 hónap
Tömeg 1100 kg
Energiaellátás Napelem, 1300 W
Pályaelemek
Pálya Föld körüli, napszinkron
Pályamagasság 268 km
Inklináció 96,70˚

COSPAR azonosító2009-013A
SCN34602
A GOCE weboldala

A GOCE (angolul Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, azaz Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő) európai műhold, melynek fő feladata a Föld gravitációs mezejének minden eddiginél pontosabb feltérképezése melyből az eddigieknél pontosabb geoidmodell származtatható. Ennek segítségével lehetőség nyílik a tengerszint magasságának változásai, a tengeráramlatok, földrengések és a vulkáni tevékenység jobb megértése, melyhez a globális változások, többek között a globális felmelegedés jobb megértéséhez van szükség.

Fő műszere a gradiométer, egy, a műhold három irányú gyorsulását nagy pontossággal mérő, az Eötvös-ingához hasonló műszer, ennek adataiból (a műhold apró gyorsulásaiból és lassulásaiból) következtetnek a Föld gravitációs mezejére. Az érzékenység növelése miatt a műhold pályája a Föld felszínéhez közel, 250-285 kilométer magasan fog húzódni. Mivel ilyen magasságban a felsőlégkör fékező hatása már jelentősnek mondható, a műholdat áramvonalas formájúra tervezték, emellett fedélzetén egy ionhajtóművet is elhelyeztek, melyet napelemtáblák látnak el árammal. A hold széles nemzetközi együttműködésben készült, építésében az Európai Unió 13 országából (többek között hazánkból) 45 cég vett részt.

A műhold az ESA Living Planet programjának keretében épített Earth Explorers műholdsorozat első tagja. A program keretében olyan műholdakat építenek, melynek feladata a Föld bioszférájának, víz- és jégtakarójának, valamint ezek egymással történő kölcsönhatásának jobb megértése. További tervezett holdjai a ADM-Aeolus, az EarthCARE a SMOS, a Cryosat–2 és a Swarm.

A küldetés[szerkesztés]

Startját eredetileg 2005 őszére tervezték, több éves halasztás után 2009. március 17-én állt pályára,[1] melyet 4-5 hónapos kalibrációs időszak után követ a mintegy egyéves mérési periódus. Március 20-ára sikerült az egyik fő műszert, a GPS vevőt üzembe helyezni, így megkezdődhetett a tudományos program első szakasza, a gradiométer üzembe helyezését áprilisra tervezik.[2]

A mérések szempontjából a 11 éves napciklus passzívabb fele lett volna optimális, ekkor ugyanis a felsőlégkör kevésbé kiterjedt, ez kevésbé zavarja a méréseket, de ez a folyamatos késések miatt elúszni látszik. Külön probléma, hogy a fő mérési program a téli időszakra csúszott, amikor a napelemek fény híján kevesebb elektromos energiát tudnak termelni, így a kisebb teljesítményen dolgozó ionhajtómű miatt mintegy 30 kilométerrel magasabb pályáról kell a méréseket végezni.

2009 júniusának elejére befejezték a műhold beszabályozását, így az ionhajtómű pontosan tudja ellensúlyozni a Föld légkörének fékező hatását, tökéletes súlytalanságot állítva elő, ami a Föld gravitációs mezejének feltérképezéséhez szükséges.[3]

A műholdból 2013. október 21-én elfogyott az üzemanyag, majd 2013. november 11-én, közép-európai idő szerint hajnalban belépett a Föld légkörébe. A Falkland-szigetektől nem messze egy férfi lefényképezte az égbolton világító csíkot, a műhold megmaradt darabjai valószínűleg az Atlanti-óceánba zuhantak.[4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frey, Sándor: Végre elindult a GOCE. Űrvilág.hu, 2009. március 17. (Hozzáférés: 2009. március 17.)
  2. GOCE completes early orbit phase (angol nyelven). ESA News, 2008. március 20. (Hozzáférés: 2009. március 20.)
  3. Frey, Sándor: A tökéletes súlytalanság. Űrvilág.hu, 2009. június 1. (Hozzáférés: 2009. június 1.)
  4. Lezuhant a GOCE műhold”, origo.hu, 2013. november 11. (Hozzáférés ideje: 2013. november 11.) 
  5. Twitter: GOCE Burned Up Over Falkland Islands”, news.discovery.com, 2013. november 11. (Hozzáférés ideje: 2013. november 12.) 

További információk[szerkesztés]