SMOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SMOS
ŰrügynökségEurópai Űrügynökség Európai Űrügynökség
GyártóThales Alenia Space
TípusFöldfigyelő műhold
Küldetés
Indítás dátuma2009. november 2.
Indítás helyePleszeck
HordozórakétaRokot
Élettartam3 év felett
Tömeg683 kg
EnergiaellátásNapelem, 900 W
MűholdplatformProteus
Pályaelemek
PályaNapszinkron

COSPAR azonosító2009-059A
SCN36036
A SMOS weboldala
SablonWikidataSegítség

A SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity, angolul Talajnedvesség és Óceán-sótartalom) az ESA műholdja, melyet 2009 novemberében állítottak Föld körüli pályára. A Living with a Planet program Earth Explorers műholdsorozatának második műholdja, melynek feladata a szárazföldek talajnedvességének, valamint a világóceán sótartalmának folyamatos mérése; mindkettőnek komoly szerepe van a Föld vízkörzésében, de egyik paramétert sem mérték idáig az egész földgömbre kiterjedően, folyamatosan.

A föld talajnedvességének mérése a meteorológiai előrejelzések és az éghajlatmodellek pontosításában is szerepet játszik, mert ettől függ, hogy mennyi víz tud elpárologni és a így légkörben megjelenni. Szerepe van a növények fejlődésének megbecslésében, valamint néhány katasztrófa, az aszályok és az áradások, földcsuszamlások előrejelzésében és megakadályozásában. A tengervíz sótartalma elsősorban a folyók által beszállított édesvíz és a tengerfelszín párolgása által kialakított dinamikus egyensúlytól függ, és a vízhőmérséklettel együtt befolyásolja a tengervíz sűrűségét, ami a tengeráramlatokra van fontos befolyással.

A műhold fedélzetén egy képalkotó interferometrikus radiométer dolgozik, mely az 1,5 gigahertzes mikrohullámú tartományban készít képeket a földfelszínről.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]