SMOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SMOS
Űrügynökség Európai Űrügynökség Európai Űrügynökség
Gyártó Thales Alenia Space
Típus Földfigyelő műhold
Küldetés
Indítás dátuma 2009. november 2.
Indítás helye Pleszeck
Hordozórakéta Rokot
Élettartam 3 év felett
Tömeg 683 kg
Energiaellátás Napelem, 900 W
Műholdplatform Proteus
Pályaelemek
Pálya Napszinkron

COSPAR azonosító2009-059A
SCN36036
A SMOS weboldala

A SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity, angolul Talajnedvesség és Óceán-sótartalom) az ESA műholdja, melyet 2009 novemberében állítottak Föld körüli pályára. A Living with a Planet program Earth Explorers műholdsorozatának második műholdja, melynek feladata a szárazföldek talajnedvességének, valamint a világóceán sótartalmának folyamatos mérése; mindkettőnek komoly szerepe van a Föld vízkörzésében, de egyik paramétert sem mérték idáig az egész földgömbre kiterjedően, folyamatosan.

A föld talajnedvességének mérése a meteorológiai előrejelzések és az éghajlatmodellek pontosításában is szerepet játszik, mert ettől függ, hogy mennyi víz tud elpárologni és a így légkörben megjelenni. Szerepe van a növények fejlődésének megbecslésében, valamint néhány katasztrófa, az aszályok és az áradások, földcsuszamlások előrejelzésében és megakadályozásában. A tengervíz sótartalma elsősorban a folyók által beszállított édesvíz és a tengerfelszín párolgása által kialakított dinamikus egyensúlytól függ, és a vízhőmérséklettel együtt befolyásolja a tengervíz sűrűségét, ami a tengeráramlatokra van fontos befolyással.

A műhold fedélzetén egy képalkotó interferometrikus radiométer dolgozik, mely az 1,5 gigahertzes mikrohullámú tartományban készít képeket a földfelszínről.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]