Globe Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Globe Színház
001SFEC GLOBE THEATRE-200705.JPG
Tulajdonos William Shakespeare
Elhelyezkedése
Globe Színház (London)
Globe Színház
Globe Színház
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 30″, ny. h. 0° 05′ 50″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 30″, ny. h. 0° 05′ 50″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Globe Színház témájú médiaállományokat.
Václav Hollar 1638-ból származó Long View of Southwark című ábrázolásán

A Globe Színház egy londoni színház volt, amelyet sokan William Shakespeare nevéhez kötnek. 1599-ben építette Shakespeare színésztársulatával, a Lordkamarás Embereivel közösen, de ez néhány évvel később, 1613. június 29-én a lángok martalékává vált[1]

A korabeli színházak közül a Globe volt a leghíresebb, mert ehhez fűződött Shakespeare neve, valamint társulata a Lord Chamberlain’s Men, később pedig a King’s Men. Az utóbbi társulatnak volt a vezetője William Shakespeare, ahol több késői művét előadták és több korai művét ismét színpadra vitték. A Shakespeare Resource Centre forrásai szerint az első darab, amelyet előadtak Shakespeare Julius Caesar című darabja volt, szeptember 21.-én[2]. A színház 1613-ban leégett, ezzel együtt rengeteg dokumentum elveszett. Egy évvel később a Burbage testvérek építették újra, majd egészen 1642-ig nyitva állt[3]. A második Globe színházat ugyanott építettek föl 1614. júniusában, de alig néhány évtized elteltével, 1642-ben az új puritán angol kormány az összes szórakozóhelyet bezáratta, így ezt a színházat is. A Globe üresen állt, majd 1644-ben[4] lebontották.

A színház modern rekonstrukciója

A mai rekonstruált Globe színház a Temze jobb oldalán, a London Bridge és a Tate Galéria között helyezkedik el, közel ahhoz a helyhez, ahol eredetileg az 1599-ben épült épület állt. Ez abból tudható, hogy rengeteg korabeli panorámás kép áll rendelkezésre, amelyek 1600 körül készültek. Ezeken a képeken tisztán kivehető a színház épülete. A színház újjáépítése egy amerikai színész, rendező és producer, Sam Wanamaker nevéhez köthető, aki 1970-ben létrehozott egy Globe Playhouse Trust-ot, amelynek segítségével a színház újjáépítését finanszírozták. A Globe színház újkori rekonstrukciója, a Shakespeare's Globe 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, négy darab bemutatásával, amelyek közül kettő Shakespeare darab volt.

A Globe felépítése[szerkesztés]

Rengeteg vita áll fenn az Erzsébet korabeli színházak pontos szerkezetét valamint a színpad felépítését illetően. Általában a színház egy kerek épület volt, egy toronnyal. Az előadás kezdetét egy trombitaszó jelezte. A Globe épülete egy 30 méter átmérőjű, felül nyitott faépítmény volt és mintegy 3000 nézőnek biztosított helyet[3]. Azt pontosan nehéz meghatározni, hogy hány férőhelyes volt a színház, mert mind az alsó, mind a felső társadalmi rétegnek elérhető volt. Míg alsó társadalmi réteghez tartozó nézők rendszerint állóhelyeket foglaltak el, a színpad közelében; a magasabb rangú nézőknek ülőhelyeket biztosítottak, amelyek fedett galériákban voltak a színház falai mentén[2]. A galériák három szinten helyezkedtek el, ezeket nádtetővel fedték be, így a nézők védve voltak az esőtől.

Szerkezetét illetően az épület kétségtelenül poligon vagy kör alakú volt; valószínű, hogy kívül poligon, belül pedig kör. A bejárattal szemben egy kép volt, amelyen Hercules egy glóbuszt tart a vállán. A színház elnevezése feltételezhetően ebből ered. Az Erzsébet korabeli színházaknál egyébként gyakori volt, hogy ikonikus képeket használtak dekorációnak.

A Globe színpada észak felé nézett, azért hogy a nap ne károsítsa a színészek ruháit. A színpad szintén nádtetővel volt fedve, aminek köszönhetően le is égett később a színház. Ez a VIII. Henrik című darab előadása során történt, amikor egy lövést adtak le darab közben, ami lángra lobbantotta a tetőt. Méreteit tekintve a színpad kb. 43 láb széles, 27-28 láb mély volt, 5 láb magasságban a földtől[2]. A színpadot három oldalról vette körül a nézőtér, a negyedik oldalon pedig egy helység ("tiring house") volt, ahol a színészek jelmezeket váltottak. A színházban nem használtak világítást, a természetes napfény szolgálta ezt a célt, tehát az előadásokat valószínűleg délután tartották. Díszlet gyakran nem volt a színpadon, bár néha festett szöveteket használtak díszítésként. A legfontosabbak a jelmezek voltak az előadások során; a királyokat, királynőket, római katonákat, szellemeket és bohócokat drága jelmezekbe öltöztették. Kellékeket használtak; ágyak, trónok, sátrak felülről voltak leengedve, vagy a színpadon lévő csapóajtón keresztül vitték a színpadra [2].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagler, A.M.: Shakespeare's Stage. New Haven, CT: Yale University Press 1958. ISBN 0300026897. 8. oldal.
  2. ^ a b c d Nicholls State University
  3. ^ a b Rubicon
  4. Encyclopædia Britannica, 1998-as kiadás.

Források[szerkesztés]

  • Vanessa Schormann: Shakespeares Globe: Repliken, Rekonstruktionen und Bespielbarkeit. Universitätsverlag Winter, Heidelberg 2002, ISBN 3-8253-1390-5
  • David Chrystal: Pronouncing Shakespeare – The Globe Experiment. Cambridge University Press, Cambridge 2005.
  • Ivor Brown: Shakespeare In His Time. Thomas Nelson and Sons Ltd, London, 1960.
  • Joseph Quincy Adams: Shakespearean Playhouses. Project Gutenberg http://www.gutenberg.org/ebooks/22397?msg=welcome_stranger#CHAPTER_XII
  • A Companion to Shakespeare. Ed. David Scott Kastan. Blackwell Publishers Ltd, Oxford, 1999.

További információk[szerkesztés]