Globe Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Globe Színház
Becenév: Globe
Település London Borough of Southwark
Építési adatok
Építés éve 1599.
Megnyitás 1599.
Rekonstrukciók évei 1614. és
1997.
Lebontás éve 1644.
Építési stílus angolszász
Hasznosítása
Felhasználási terület színház
Tulajdonos William Shakespeare
Elhelyezkedése
Globe Színház (London)
Globe Színház
Globe Színház
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 24″, ny. h. 0° 05′ 41″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 24″, ny. h. 0° 05′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Globe Színház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Václav Hollar 1638-ból származó Long View of Southwark című ábrázolásán

A 16. század végén Londonban épült Globe Színház William Shakespeare nevéhez kötődik. 1599-ben építette a drámaíró színésztársulatával, a Lordkamarás Embereivel közösen, de az épület néhány évvel később, 1613. június 29-én a lángok martalékává vált[1]

A korabeli színházak közül a Globe volt a leghíresebb, Shakespeare és társulatának népszerűsége miatt. Az első Shakespeare-darab, amit előadtak, a Julius Caesar volt.[2]. A színház 1613-as leégésekor rengeteg dokumentum is elveszett. Egy évvel később a Burbage testvérek építették újjá, majd egészen 1642-ig nyitva állt[3], amikor az új puritán angol kormány az összes szórakozóhelyet bezáratta. A Globe üresen állt, majd 1644-ben[4] lebontották.

A színház modern rekonstrukciója

A mai rekonstruált Globe színház a Temze jobb oldalán, a London Bridge és a Tate Galéria között helyezkedik el, közel ahhoz a helyhez, ahol eredetileg az 1599-ben épült épület állt. Ez abból tudható, hogy rengeteg korabeli panorámás kép áll rendelkezésre, amelyek 1600 körül készültek. Ezeken a képeken tisztán kivehető a színház épülete. A színház újjáépítése egy Angliában politikai menekültként élő amerikai kommunista színész, rendező és producer, Sam Wanamaker nevéhez köthető, aki 1970-ben létrehozott egy Globe Playhouse Trust-ot, amelynek segítségével a színház újjáépítését finanszírozták. A Globe újkori rekonstrukciója, a Shakespeare's Globe 1997-ben nyílt meg a nagyközönség előtt, négy darab bemutatásával, amelyek közül kettő Shakespeare darab volt.

A Globe felépítése[szerkesztés]

Sok vita folyik az Erzsébet korabeli színházak pontos szerkezetét, a színpad felépítését illetően. A színház általában kerek épület volt, toronnyal. Az előadás kezdetét trombitaszó jelezte. A Globe épülete egy 30 méter átmérőjű, felül nyitott faépítmény volt és mintegy 3000 nézőnek biztosított helyet[3]. Míg alsó társadalmi rétegekhez tartozó nézők rendszerint állóhelyeket foglaltak el, a színpad közelében; a magasabb rangú nézőknek ülőhelyeket biztosítottak, amelyek fedett galériákban voltak a színház falai mentén[2]. A galériák három szinten helyezkedtek el, ezeket nádtetővel fedték be, így a nézők védve voltak az esőtől.

Szerkezetét illetően az épület kétségtelenül poligon vagy kör alakú volt; valószínű, hogy kívül poligon, belül pedig kör. A bejárattal szemben egy kép volt, amelyen Hercules egy glóbuszt tart a vállán. A színház elnevezése feltételezhetően ebből ered. Az Erzsébet korabeli színházaknál egyébként gyakori volt, hogy ikonikus képeket használtak dekorációnak.

A Globe színpada észak felé nézett, azért hogy a nap ne károsítsa a színészek ruháit. A színpad szintén nádtetővel volt fedve, emiatt is égett le később a színház. Ez a VIII. Henrik című darab előadása során történt, amikor egy lövést adtak le darab közben, és ez lángra lobbantotta a tetőt. Méreteit tekintve a színpad kb. 43 láb széles, 27-28 láb mély volt, 5 láb magasságban a földtől[2]. A színpadot három oldalról vette körül a nézőtér, a negyedik oldalon pedig egy helység ("tiring house") volt, ahol a színészek jelmezeket váltottak. A színházban nem használtak világítást, a természetes napfény szolgálta ezt a célt, tehát az előadásokat valószínűleg délután tartották. Díszlet gyakran nem volt a színpadon, bár néha festett szöveteket használtak díszítésként. A legfontosabbak a jelmezek voltak az előadások során; a királyokat, királynőket, római katonákat, szellemeket és bohócokat drága jelmezekbe öltöztették. Kellékeket használtak; az ágyakat, trónokat, sátrakat felülről engedték le, vagy a színpadon lévő csapóajtón keresztül vitték a színpadra [2].

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagler, A.M.: Shakespeare's Stage. New Haven, CT: Yale University Press 1958. ISBN 0300026897. 8. oldal.
  2. a b c d Nicholls State University
  3. a b Rubicon
  4. Encyclopædia Britannica, 1998-as kiadás.

Források[szerkesztés]

  • Vanessa Schormann: Shakespeares Globe: Repliken, Rekonstruktionen und Bespielbarkeit. Universitätsverlag Winter, Heidelberg 2002, ISBN 3-8253-1390-5
  • David Chrystal: Pronouncing Shakespeare – The Globe Experiment. Cambridge University Press, Cambridge 2005.
  • Ivor Brown: Shakespeare In His Time. Thomas Nelson and Sons Ltd, London, 1960.
  • Joseph Quincy Adams: Shakespearean Playhouses. Project Gutenberg http://www.gutenberg.org/ebooks/22397?msg=welcome_stranger#CHAPTER_XII
  • A Companion to Shakespeare. Ed. David Scott Kastan. Blackwell Publishers Ltd, Oxford, 1999.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]