Gleb Nyikolajevics Golubev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gleb Nyikolajevics Golubev
Született1926. január 15.[1][2]
Tver
Elhunyt1989. október 14. (63 évesen)[1][2]
Moszkva
Állampolgárságaszovjet
Foglalkozása
IskoláiGeraszimov Filmművészeti Intézet
SablonWikidataSegítség

Gleb Nyikolajevics Golubev (cirill betűkkel: Глеб Никола́евич Го́лубев) (Tver, 1926. január 15.Moszkva, 1989. október 14.) orosz nemzetiségű szovjet író, újságíró.

Élete[szerkesztés]

Első munkája 1946-ban jelent meg. A tudományos-fantasztikus, az életrajzi és a detektív-irodalom műfajában alkotott, regényeket, novellákat és filmforgatókönyveket írt. A Vokrug Szveta és az Iszkatyel magazinokban jelent meg huszonhét regénye, illetve rövidebb története. A Mir prikljucsenyij című almanach is közölte írásait. Számos munkája a tengereken játszódik, ezek detektív- illetve tudományos-fantasztikus elemeket tartalmaznak, s a hipnózis, valamint az emberi psziché egyéb nehezen magyarázható elemei fontos szerepet játszanak bennük (Golosz v nocsi és Vszpomnyi!). Első tudományos-fantasztikus regénye, a Zolotaja medal Atlantyidi 1956-ban jelent meg. Számos munkája megjelent német, kínai, magyar, lengyel, bolgár és más nyelveken is. 1966-ban lett a Szovjet Írószövetség tagja.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Hiren piramisának titka. Regény; ford. Auer Kálmán; Kossuth, Bp., 1966 (Univerzum könyvtár)
  • A kígyóisten nem válaszol. Regény; Móra, Bp., 1975 (Delfin könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b https://viaf.org/viaf/165624311/, 2018. december 7.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Голубев, Глеб Николаевич című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.