Georgia-bérház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Georgia-bérház
20130612 Budapest 167.jpg
Korábbi nevek: MTA-bérház
Település Budapest VII. kerülete
Cím 1072 Budapest, Károly körút 1. / Rákóczi út 4. (Astoria)
Építési adatok
Építés éve 1935 (Rákóczi út 4.)
1939 (Károly körút 1.)
Építési stílus modern
Védettség műemlék
Tervező Novák Ede, Barát Béla
(Rákóczi út 4.)
Hültl Dezső
(Károly körút 1.)
Építész(ek) Novák Ede
Hasznosítása
Felhasználási terület bérház
Elhelyezkedése
Georgia-bérház (Budapest)
Georgia-bérház
Georgia-bérház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 41″, k. h. 19° 03′ 36″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 41″, k. h. 19° 03′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Georgia-bérház témájú médiaállományokat.

A Georgia bérház vagy (volt) MTA-bérpalota egy bérház Budapesten, a VII. kerületben, a Károly körút és a Rákóczi út sarkán, azaz az Astoriánál. Két épület egybeépítéséből született 1939-ben, tervezőik Novák Ede és Barát Béla (1935), valamint Hültl Dezső (1939) voltak.

Története[szerkesztés]

A Novák-Barát páros által tervezett rész (Rákóczi út 4.)

Az „eredeti” bérház Novák Ede és Barát Béla tervei alapján épült meg 1935-ben a Rákóczi út 4. szám alatt, eredetileg is bérháznak. Ennek a tetején kapott helyet egy óra, illetve oldalán Minerva bronz szobra. Az épület tetején helyet kapott óra alatt egy penthouset alakítottak ki, amihez a tetőterasz is hozzátartozott. Novákék az épülettel szakmai pályájuk csúcsára értek, az építésszövetség elismeréséül mesterdíjjal tüntette ki őket.

Ehhez az épülethez kellett az építtető Magyar Tudományos Akadémia megbízásából Hültl Dezsőnek 1939-ben megterveznie a mai épület nagyjából kétharmadát kitevő kiskörúti részt, valamint a kettő összeköttetését. Hültl az eredeti épület homlokzati elemeinek lemásolása mellett döntött és egy szimmetrikus épületet álmodott meg, ami mindkét út síkjához képest beljebb van. Ennek nyomán egy nagyjából azonos méretű épületszárnyat húztak fel a Károly körút mentén is, a két tömböt összekötő (szintén ugyanolyan magasságú) rész sarkát pedig lekerekítette. Mivel ez beljebb található, mint a két út síkja, az épület előtt így egy apró teret is létrehozott.

Néhol tévesen Kotsis Ivánt jelölik az épületegyüttes tervezőjének, ez azonban helytelen.

A második világháború után államosították, az 1956-os forradalom során itt is komoly harcok dúltak, ám az épület mindkétszer sikerrel átvészelte a csatákat.

Ma vegyesen lakások és irodák is működnek benne, a földszinten végig üzletekkel. Az elsőként megtervezett épületrészben egy hostel is működik.

A Rákóczi út átellenes oldalán álló East-West Business Center megjelenésében tudatosan a Georgia-bérházat utánozza.

Források[szerkesztés]