Eugene Merle Shoemaker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gene Shoemaker szócikkből átirányítva)
Eugene Merle Shoemaker
Eugene Shoemaker egy Bell rakétaövet visel egy űrhajóskiképzés alkalmával.
Eugene Shoemaker egy Bell rakétaövet visel egy űrhajóskiképzés alkalmával.
Született1928. április 28.[1][2][3]
Los Angeles
Elhunyt1997. július 18. (69 évesen)[1][2][3]
Alice Springs
Állampolgárságaamerikai
HázastársaCarolyn Shoemaker (1951. augusztus 17. – 1997. július 18.)
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja
  • John Price Wetherill Medal (1965)
  • Arthur L. Day Medal (1982)[4]
  • G. K. Gilbert Award (1983)
  • Gerard P. Kuiper Prize (1984)[5]
  • Barringer Medal (1984)[6]
  • Leonard Medal (1985)[7]
  • Nemzeti Tudományos Érem (1992)
  • Whipple Award (1993)[8]
  • William Bowie-érem (1996)[9]
  • NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1996)
  • James Craig Watson Medal (1998)
  • Eugene Shoemaker Distinguished Scientist Medal (2009)[10]
Halál okaközúti baleset
SírhelyeHold[11]
A Wikimédia Commons tartalmaz Eugene Merle Shoemaker témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Eugene Shoemaker egy, az aszteroidák felfedezésére szolgáló mikroszkóp előtt

Eugene Merle Shoemaker (vagy Gene Shoemaker) (Los Angeles, 1928. április 28.Alice Springs, 1997. július 18.) amerikai geológus, csillagász, a bolygótudományok egyik úttörője.

Los Angelesben született, leginkább a Shoemaker–Levy 9 üstökösről ismert, melyet feleségével, Carolyn Shoemakerrel és David Levyjal együtt fedezett fel.

Tudományos eredmények[szerkesztés]

A Princetoni Egyetemen szerezte doktori fokozatát, ahol meggyőzően sikerült bizonyítania, hogy az arizonai Winslow közelében található Barringer meteorkráter egy meteoritbecsapódás eredménye. Shoemaker mindenki másnál többet tett annak az elméletnek a továbbfejlesztéséért, hogy hirtelen geológiai változásokat aszteroida-becsapódások okozhatnak és ezen becsapódások az egyes geológiai időszakokon keresztül megszokott jelenségek. Korábban a becsapódási krátereket kialudt tűzhányók maradványának tekintették, köztük a holdkrátereket is.

Később Nevada állam területén a földalatti atomrobbantások után megmaradt krátereket tanulmányozta, ahol kilövellt anyagok gyűrűjét találta meg. Mindkét esetben a kvarc egy olyan formájára lelt, melynek egyedi mikroszkopikus struktúrája a jelentős nyomás eredményeképpen alakult ki.

Az Űrgeológiai Kutatási Program (melynek első igazgatója volt) 1961-es megalapításával úttörő munkát végzett az űrgeológia területén. Jelentős részt vállalt a Holdra vezetett Lunar Ranger programban, amely megmutatta, hogy a Hold felszínét különféle méretű becsapódási kráterek borítják. Dr. Shoemaker részt vett az amerikai űrhajósok kiképzésében is. Őt jelölték ki az első tudósnak, aki a Hold felszínére lép, de később mellékvese problémái miatt kizárták.

A Caltech intézethez érkezve 1969-ben hozzákezdett a Föld pályáját keresztező aszteroidák módszeres felkutatásához, amely számos aszteroida-család felfedezését eredményezte, közöttük az Apollo aszteroidákét.

Dr. Shoemaker 1992-ben megkapta a Nemzeti Tudományos Érmet. 1993-ban társfelfedezője lett a Shoemaker–Levy 9 üstökösnek, mely egyedülálló módon először nyújtott lehetőséget a tudósok számára, hogy megfigyeljék egy üstökös becsapódását egy bolygóba. A Shoemaker-Levy 9 1994-ben ütközött a Jupiterrel.

Halála és emlékezete[szerkesztés]

Dr. Shoemaker 1997 júliusában hunyt el autóbaleset következtében az ausztráliai Alice Springs környékén, a Tanami Road országúton, ami egy gyengébb minőségű, több száz kilométeres földút. Feleségével középre húzódva, de nagyobb sebességgel hajtott. Váratlanul szemből is egy középre húzódott autót vett észre közeledni. A másik autó az ausztrál szabályoknak megfelelően kitért előle, de a született amerikai dr. Shoemaker megfeledkezve az ottani balra hajts szabályról ösztönösen jobbra rántotta a kormányt, így a két autó frontálisan ütközött. Dr. Shoemaker a helyszínen meghalt, felesége megsérült. Hamvainak egy részét a Lunar Prospector űrszonda a Holdra vitte. A mai napig ő az egyetlen ember, akit a Holdra temettek el. Munkásságának tiszteletére a NASA az 1996-ban felbocsátott NEAR űrszondát 2000. március 14-én NEAR Shoemaker-re keresztelte át. Nevét viseli a kráter a Hold déli oldalán, ahol hamvai nyugszanak.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b BnF források (francia nyelven)
  4. Geological Society of America
  5. https://dps.aas.org/prizes/kuiper
  6. https://astrogeology.usgs.gov/rpif/gene-shoemaker
  7. https://meteoritical.org/awards/leonard-medalists
  8. https://www.agu.org/Honor-and-Recognize/Honors/Section-Awards/Whipple-Award-Lecture
  9. https://www.agu.org/honors/bowie-medal/past-recipients
  10. https://sservi.nasa.gov/awards/shoemaker, 2022. július 19.
  11. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 12.)
  12. William Bowie Medal:Recipients (angol nyelven). Honors program. American Geophysical Union. (Hozzáférés: 2015. május 14.)

További információk[szerkesztés]