Carolyn Shoemaker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carolyn Shoemaker
Carolyn Shoemaker a Palomar Obszervatórum Schmidt távcsövével
Carolyn Shoemaker a Palomar Obszervatórum Schmidt távcsövével
Született 1929. június 24. (89 éves)
Gallup
Állampolgársága amerikai
Házastársa Eugene Merle Shoemaker
Foglalkozása csillagász
Iskolái California State University
Kitüntetései NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1996)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carolyn Shoemaker témájú médiaállományokat.

Carolyn Jean Spellmann Shoemaker (Gallup, Új-Mexikó, 1929. június 24. –) amerikai csillagász, a Shoemaker–Levy 9 üstökös társfelfedezője, a híres geológus-csillagász, Eugene Merle Shoemaker özvegye.

Shoemaker tartja az egy ember által felfedezett legtöbb üstökös rekordját. Csillagászati pályafutását 51 évesen, 1980-ban kezdte a Caltechnél és a Palomar obszervatóriumban, ahol a Föld pályáját keresztező üstökösök és kisbolygók felkutatásával foglalkozott.

A 80-as és 1990-es években Shoemaker a Palomar széles látószögű teleszkópjával készült filmeket használt és egy sztereoszkóp segítségével igyekezett megtalálni a mozdulatlan csillagok alkotta háttérhez képest elmozduló objektumokat.

2002-ig Shoemaker 32 üstököst és több mint 800 aszteroidát fedezett fel (beleértve azokat is, amelyek még nem kaptak számot). Az arizonai Flagstaffban található Northern Arizona University díszdoktori címet adományozott neki, a NASA a Kivételes Tudományos Eredmény Medáljával tüntette ki 1996-ban. Ő és férje 1998-ban megkapta a James Craig Watson Medált.

További információk[szerkesztés]