G. Nagyné Maczó Ágnes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
G. Nagyné Maczó Ágnes
Született 1960. július 30. (59 éves)
Törökszentmiklós
Állampolgársága magyar
Foglalkozása ügyvéd, politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő

G. Nagyné Maczó Ágnes (Törökszentmiklós, 1960. július 30. –) magyar ügyvéd, politikus, országgyűlési képviselő, 1994-1997 között az Országgyűlés alelnöke.

Tanulmányai[szerkesztés]

1978-ban matematika-fizika szakos gimnáziumban érettségizett, majd felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karára, ahol 1983-ban szerzett jogi doktorátust.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Diplomájának megszerzése után Boldogkőváralján, majd Tokajban dolgozott tanácstitkári állásban. Tanácstitkári pályafutása leghírhedtebb cselekedete, hogy megakadályozta a göncruszkai Kornis-Kazinczy-kúria felújítását es emlékházzá alakítását. A házban korábban élt Kazinczy Ferenc író és nyelvújító. A falu lakossága gyűjtést szervezett 1985-ben a ház megvásárlására és helyre állítására. A 100 000 forintos vételárra Maczó Ágnes 30 000 forinttal rálicitált. Miután birtokába jutott az ingatlannak, a műemléki boltíveket és kéményeket lebontatta, majd a népharag elmúltával értékesítette az ingatlant egy gázszerelő részére, aki gondját nem viselve raktárnak használta a jobb sorsra érdemes épületet. Későbbiekben 1988-ban politikai okok miatt eljárást indítottak ellene. Ugyanebben az évben megkapta az MTA és a Soros-alapítvány ösztöndíját, ezalatt könyvet írt a tokaji közállapotokról. Országosan ismertté vált a róla készült egyórás tv-riport és a Magyar Nemzet-ben közzétett elítélő cikkek után.

Az 1990-es országgyűlési választáson független jelöltként, a Magyar Demokrata Fórum támogatásával indult az Encs központú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 9-es számú egyéni választókerületben, amit meg is nyert. 1991-ben lépett ki az MDF-frakcióból. 1993-ban belépett a Független Kisgazdapártba. Az 1994-es országgyűlési választást követően megválasztották az Országgyűlés alelnökévé.

A ciklus alatt a Torgyán József által képviselt politika ellen fordult és a Horn Gyula által beterjesztett földtörvény miatt 1997 szeptemberében földvédő tüntetést szervezett. Országos útlezárásokkal bénították a forgalmat, több tízezer tüntetőt mozgatott meg a Földvédő Bizottság vezetőjeként. Mire Kiskőrösről, a tüntetés központjából visszaérkezett Budapestre, már le is váltották közjogi méltóságából, kizárták a Kisgazda Pártból.

1998-ban megalapította az Új Szövetség Magyarországért nevű pártot, melynek elnöke lett. Az 1998-as országgyűlési választáson új pártja országos listáját vezette, de a párt nem érte el az 5%-os bejutási küszöböt, ezért nem szerzett mandátumot.

1999-ben, egy időközi önkormányzati választáson megválasztották Üröm polgármesterévé. 2001-ben az FKGP visszavette a pártba, újra a párt alelnöke lett. Polgármesteri és pártalelnöki pozícióját is rehabilitálva 2002-ig viselte. Azóta ügyvédi irodát vezet Ürömön.

Családja[szerkesztés]

Házas, férje G. Nagy Ilián költő, akivel közösen több könyvet adtak ki. Négy leány- és egy fiúgyermek édesanyja.

Kötetei[szerkesztés]

  • A nép kalodája. Parlamenti beszédek, előadások, riportok; Püski, Bp., 1991
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: A hazugok országa. Az új nemzedéknek; Inter Leones, Boldogkőváralja, 1992
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: Hogyan mentsük meg Magyarországot? Az új nemzedéknek; Inter Leones, Bp., 1993
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: A fertő. Politika Magyarországon; Inter Leones, Bp., 1993
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: Abaúj élni akar; Inter Leones, Bp., 1993
  • Jogot a népnek. Négy év leghíresebb parlamenti beszédei; Inter Leones, Bp., 1994
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: Új magyar alkotmány; Inter Leones, Bp., 1995
  • Isten, haza, Torgyán család; Inter Leones, Bp., 1999
  • A Kisgazdapárt jövője; Inter Leones, Üröm, 2001
  • Maczó Ágnes–G. Nagy Ilián: A kirekesztett nemzet; Inter Leones, Bp., 2010

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]