Francis Andrew Gaffney

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francis Andrew Gaffney

Francis Andrew Gaffney dr. (Carlsbad, Új-Mexikó, 1946. június 9.–) amerikai sebészorvos, űrhajós, ezredes.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1968-ban az University of California (Berkeley) keretében lett orvos. 1972-ban az University of New Mexico keretében megvédte doktori címét. 1975-ig a Cleveland Metropolitan General Hospital belgyógyásza. 1977-ig a Southwestern Medical Center (Texas) kardiológusa. 1979-1992 között a pilóták/űrhajósok vezető sebésze a 147. Fighter Interceptor Group Ellington Air National Guard Base (Houston) keretében. A NASA, később a Vanderbilt Egyetem professzora. Több munkacsoport tagja, részt vett az űrszolgálatok programjának kialakításában, együttműködött a német, francia és a szovjet/orosz kormány tudósaival. Részese az "ember a Marson" kutatócsoportnak.

1984. január 9-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. 1987-1989 között a NASA vendégprofesszora. Tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 2 órát, 14 percet és 20 másodpercet (218 óra) töltött a világűrben. 1991. június 14-én köszönt el az űrhajósoktól. 1992-2000 között az Institute of Medicine Bizottság (világűr és az orvostudomány) tagja. 2007-ben vonult nyugdíjba.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Több mint 100 cikket, tanulmányt írt szív-és érrendszeri szabályozás, a világűr fiziológia és a betegek biztonsága témakörökben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–40, a Columbia űrrepülőgép 11. repülésének küldetés rakományfelelőse, Spacelab (SLS–1) specialista, az emberi szív- és érrendszer alkalmazkodását vizsgálta űrkörülmények között. A mikrogravitációs laboratóriumban a legénység 18 biológiai és orvosi kísérleteket hajtott végre többek között 30 rágcsálón és több ezer kis medúzán. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Egy űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 2 órát, 14 percet és 20 másodpercet töltött a világűrben. 6 083 223 kilométert (3 779 940 mérföldet) repült, 133 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]