Fokföldi nyomtávolság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fonódott vágány Ausztráliában, a kontinensen egyaránt elterjedt a normál- és a fokföldi nyomtávolság is
Fokföldi nyomtávolságú vasútvonal és motorvonat Tajvanon
Villamosok Hong Kongban
A San Franciscó-i kábelvasút is 1067 mm-es nyomtávolságot használ

A Fokföldi nyomtávolság egy vasúti nyomtávolság, amelynél a két sínszál közötti távolság 1067 mm (három láb, hat hüvelyk). Az első 1067 mm-es nyomtávolságú vasútvonalat 1795-ben építették Angliában még lóvontatású kocsik számára.

Ez a nyomtávolság elsősorban Anglia gyarmatain terjedt el, mivel a keskenyebb nyomtávolságú vasútvonalak építése olcsóbb volt a normál nyomtávolságúnál. Később ezt a rendszert adoptálta Japán és Tajvan is (ám a 20. században épült új nagysebességű vasúti pályák már a világon jobban elterjedt 1435 mm-es nyomtávolsággal épültek meg). A világon összesen 112 000 km ilyen nyomtávolságú vasút épült.

Elsősorban nagyvasúti pályák épültek ezzel a szélességgel, de találhatunk villamospályákat is 1067 mm-es nyomtávolsággal (San Franciscó-i kábelvasút).

Azokban az afrikai országokban, ahol Kína épít vagy felújít vasútvonalakat, a fokföldi nyomtávolság rendszerint normál nyomtávolsággá épül át. Szerepe ezért csökken világszerte a normál nyomtávolság előnyére.

Fokföldi nyomtávolságot használó országok[szerkesztés]

Az alábbi országokban találhatunk 1067 mm-es nyomtávolságú vasútvonalakat (a lista nem teljes):

Ezen kívül több országban létezett korábban, de vagy megszűnt vagy átépült más nyomtávolságúra (Anglia, Oroszország, Kanada, Hollandia…).

További információk[szerkesztés]