Breitspurbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nyomtávolság
Vasúti pályaVillamos pálya

Track gauge.svg

Széles nyomtávolság
  Breitspurbahn 3 000 mm (118,1 in)
  Brunel 2 140 mm (84,3 in)
  indiai 1 676 mm (66,0 in)
  spanyol 1 668 mm (65,7 in)
  ír 1 600 mm (63,0 in)
  orosz 1 520 mm (59,8 in)

Normál nyomtávolság
  Normál nyomtávolság
(George Stephenson)
1 435 mm (56,5 in)
  skót 1 372 mm (54,0 in)
Keskeny nyomtávolság
  Fokföldi nyomtávolság 1 067 mm (42,0 in)
  Metrikus nyomtávolság 1 000 mm (39,4 in)

  Háromlábas nyomtávolság 914 mm (36,0 in)
  boszniai 760 mm (29,9 in)

Minimális nyomtávolság
  15 inch 381 mm (15,0 in)
Javasolt útvonal térképe, 1943
Egy kétszintes vagon modellje a Deutsche Bahn Múzeumban, Nürnbergben
A Breitspurbahn nyomtáva összehasonlítása a normál és orosz nyomtávval

A Breitspurbahn egy nagyszabású vasúti terv volt. A terv szerint 3 méteres nyomtávú vágányok kötötték volna össze Nagy-Németország legfontosabb városait, melyen kétszintes vonatok közlekedtek volna. Az ötlet Adolf Hitler egyik kedvenc projektje volt.

Története[szerkesztés]

Az I. világháború után Németországnak súlyos jóvátételeket kellett fizetnie a győztes országoknak. A német vasútnak, a Deutsche Reichsbahnnak, nem volt elegendő pénze a hálózat és a járművek karbantartására. A Machtergreifung után (a hatalom megragadása) Hitler és pártja, a NSDAP, egy jövőbeli háborúra vonatkozó terveket készítettek, és a titkos előkészületek kezdődtek. A tervek közül az egyiknek korszerűsítenie kellett a vasúti hálózatot és növelni a szállítás-kapacitást.

Hitler lelkesen fogadott egy javaslatot Fritz Todttól, aki megtervezte az új, nagy kapacitású Reichsspurbahnt. A vasúti szakértők hevesen bírálták az ötletet, helyette inkább egy négy normál nyomtávú vágányból álló hálózatot javasoltak, mely kompatibilis a már meglévő hálózattal. A szakértők nem tudták elképzelni, hogy szükség lenne egy ilyen nagy kapacitású, a meglévő hálózattal összeférhetetlen rendszerre. A javaslatukat figyelmen kívül hagyva Hitler megparancsolta, hogy a Breitspurbahnt kezdjék el megépíteni Hamburg, Berlin, Nürnberg, München és Linz között.

A pálya[szerkesztés]

A Breitspurbahnnak 4 méter, később már "csak" 3 méter lett volna a nyomtáva, ami több mint kétszerese a normál pályának (1435 mm). A megengedett tengelyterhelés 35 tonna. Arányosan egy ilyen méretű sínpárra egy 6-7 méter széles, 8-9 méter magas szerelvény képzelhető el, ami egy valóságos ház méreteinek felel meg (lásd az illusztrációt). A tervek szerint a vonal villamosítva lett volna, először felsővezeték szerepelt az elképzelések közt, később harmadik sín a vonal mellett. A feszültség 50-100 kV (szemben a mai németországi 15 kV 16,7 Hz , vagy a nagysebességű vonatokon alkalmazott 25 kV 50 Hz helyett) lett volna 50–60 Hz frekvenciával. A pálya mellett emiatt további biztonsági sávra és saját villamos erőművekre lett volna szükség.

Felmerült a betonlemezes pálya ötlete is, melynek előnye az lett volna, hogy a két sínszál közt egy kb. 3 méter széles út is létrejött volna, amit a katonaság autói is tudtak volna használni.

Járművek[szerkesztés]

A vonalra az összes akkoriban ismert meghajtású mozdonyból készült terv. Létezett gőzmozdony, dízelmozdony, gázturbinás mozdony és villamosmozdony terv is. A személyvonatok 200–250 km/h-val, a tehervonatok 100 km/h-val közlekedtek volna.

A vagonok kétszintesek lettek volna, négytengelyes forgóvázakkal.

A személyszállításhoz készült mozdony vontatta vonat és motorvonat terv is. A vonatokon lett volna étkezőkocsi, hálókocsi, személykocsi, mozi, konyha, személyzeti szállás, fürdő és zuhanyzó is.

Néhány személyvagon modellje megtekinthető a Nürnbergben található Verkehrsmuseum Nürnberg múzeumban.

Javasolt útvonalak[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Breitspurbahn témájú médiaállományokat.